Groentestoof met wortel, bleekselderij en venkel

Groentestoof met wortel, bleekselderij en venkel

Een pan boordevol gezondheid! Ik had me voorgenomen om het na de feestdagen (het is op het moment van dit schrijven 7 januari 2020) rustiger aan te doen met de calorieën en alleen nog salades en soep te eten. Nou is deze groentestoof geen van beide maar desalniettemin supergezond en laag in calorieën. Wortel, bleekselderij en venkel bieden niets dan goeds voor je lichaam. De wijn erin is uiteraard minder gezond maar dat kun je ook vervangen door extra bouillon, waarin de groentestoof wordt gegaard. Kippenbouillon is het lekkerst maar als je vegetarisch of veganistisch eet, gebruik je groentebouillon. Verder wilde ik eens een keer iets anders dan aardappel erbij. Rijst had ik geen zin in, quinoa ben ik niet dol van en bulgur of couscous vond ik te fijn van textuur hierbij. Daarom heb ik voor parelcouscous gekozen. Wil je nog proteïnen erbij, kies dan voor iets lichts zoals gegrilde kip of vis of een vegetarisch of vegan product.

Gezondheidsvoordelen van deze groentestoof

Zowel wortel, bleekselderij als venkel bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels wat goed is voor je spijsvertering en een goede stoelgang. De overige gezondheidsvoordelen zijn er zoveel, dat het teveel wordt om allemaal uit te leggen. Daarom heb ik linkjes gebruikt zodat je zelf kunt kijken, als het je interesseert, waarvoor het allemaal goed is. Wortel bevat veel vitamine A, betacaroteen, vitamine B1, B2 en B6, vitamine C en kalium. Bleekselderij bevat veel vitamine K, B11 (foliumzuur) en A, kalium en ook nog vitamine C, B2 en B5. Venkel tot slot bevat vooral veel mineralen, zoals kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Que vitaminen bevat het C, B3, B6 en B11.

Ingrediënten

 • 1 middelgrote winterwortel
 • 3 stengels bleekselderij
 • ½ venkelknol (in de lengte gehalveerd)
 • 1 kleine (rode) ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gr parelcouscous
 • 1 kippen- of groentebouillonblokje
 • 50 ml droge witte wijn
 • 2 tl za’atar
 • 25 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: 1 extra bouillonblokje
 • Materialen: braadpan, sudderplaatje, kookpan, zeef of vergiet

Aan de slag!

 1. Schil de wortel, halveer in de lengte en snijd de halve delen in dunne plakjes. Schil de draden van de bleekselderij en snijd de stengels in halve maantjes. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd in dunne halve ringen. Snijd ook de ui in dunne halve ringen en de knoflook in plakjes. Los een bouillonblokje op in 250 ml kokend water. Wil je geen wijn gebruiken (de alcohol is overigens grotendeels wel verdampt na het stoven), los het blokje dan op in 300 ml water.
 2. Smelt de boter in de braadpan, bij voorkeur op een sudderplaatje. Voeg de wortel, bleekselderij, venkel, ui, knoflook en za’atar toe en laat zachtjes al omscheppend ca. 5 minuten stoven. Voeg de bouillon en wijn toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, doe het deksel schuin op de pan en laat het geheel 25 minuten zachtjes pruttelen.
 3. Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook met wat zout of het extra bouillonblokje. Kook hierin de parelcouscous gaar volgens aanwijzingen op de verpakking (gemiddeld 9-12 minuten).
 4. Neem het deksel van de pan met de groentestoof en laat het resterende vocht nog enkele minuten inkoken. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout (eerst proeven want bouillonblokjes bevatten ook al zout).
 5. Giet de couscous af in een zeef of vergiet en laat even uitlekken.
 6. Verdeel de parelcouscous over borden en daarover de groentestoof.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*