Groentestoof uit de tajine

Groentestoof uit de tajine

Als je mij kent, of al een tijdje volgt, dan weet je dat ik heel erg van de Midden-Oosterse keuken hou. Daar hoort deels ook de Noord-Afrikaanse keuken bij. Met deels bedoel ik dat veel ingrediënten in beide keukens voorkomen. Een gerecht uit een tajine is typisch Marokkaans. Alleen wordt in veel Marokkaanse en Noord-Afrikaanse gerechten vaak iets van fruit gebruikt, zoals gedroogde abrikozen, dadels en rozijnen. En als ik ergens weer niet van hou, dan is het fruit in mijn (warme) eten. Met deze groentestoof uit de tajine heb ik dan ook de gulden middenweg gezocht. Beetje Midden-Oosters en een beetje Marokkaans op mijn manier. Wat je erbij wilt eten is aan jou. Maak er bijvoorbeeld couscous of tabouleh bij. En als je ook graag vlees wilt eten: gegrilde lamskoteletjes!

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine, in blokjes van 2 cm
  • 2 kleine winterwortelen, in blokjes van 1 cm
  • 250 gr beetgare kikkererwten
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 tl ras el hanout
  • 3 el milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: tajine, sudderplaatje (tajine kan worden vervangen door een braadpan)

Aan de slag!

  1. Verwarm de bodem van de tajine op laag vuur, bij voorkeur op een sudderplaatje voor een betere warmteverdeling. Zodra de bodem goed warm is, kun je het vuur iets verhogen.
  2. Voeg de olie toe en laat goed warm worden.
  3. Voeg de wortel toe en bak een paar minuten al omscheppend. Doe het deksel op de tajine en laat een paar minuten stoven.
  4. Voeg de aubergine toe en bak deze ook al omscheppend even mee. Doe wederom het deksel op de tajine en laat nogmaals een paar minuten stoven.
  5. Voeg de ui en knoflook toe en bak al omscheppend tot de uien zachter zijn.
  6. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, kikkererwten en de ras el hanout toe en meng alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Doe het deksel weer op de tajine en laat het geheel op laag vuur 30 minuten zachtjes stoven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*