Gyros kruiden en specerijenmix

Gyros kruiden en specerijenmix

Gyros, de Griekse variant van Turkse döner kebab en Midden-Oosterse shoarma. Wie heeft het niet wel eens gegeten bij de Griek of een pita gyros besteld? Of misschien heb je wel eens gyrosreepjes in de supermarkt gekocht. Of misschien heb je wel eens een zakje gyros kruiden en specerijenmix gekocht om zelf vleesreepjes te kruiden. Niet meer doen, maar gewoon zelf maken!

Gyros kruiden en specerijenmix maken

Ik ben geen voorstander van die zakjes omdat ze meestal onnodige toevoegingen bevatten. E-nummers voor de houdbaarheid, maar ook veel zout en vaak suiker. Nou vind ik zout zelf niet eens zo’n drama, want ik kook ook niet zonder zout. Maar als je zelf een kruiden en specerijenmix maakt, dan kun je tenminste zelf bepalen hoeveel zout je gebruikt of het zelfs weglaten als je liever zoutloos eet. Wat ik echt niet begrijp is waarom er vaak nog zoveel suiker (of suikerachtigen) is toegevoegd. Waarom zou ik suiker willen om mijn vlees te kruiden? (Tenzij een bepaalde marinade om iets van honing ofzo vraagt). Bovendien zijn die E-nummers ook niet nodig. Als je zelf een klein voorraadje van gedroogde kruiden en specerijen maakt en je bewaart het in een gesteriliseerd potje, is het maanden houdbaar! Geen suiker in deze gyros mix en het zoutgehalte is iets meer dan 5 procent. Het totaal is bijna 19 theelepels mix, dus hier kun je wel een aantal keer mee doen. Ik heb wel mixen gezien met een hoger percentage zout en die zijn maar voor één keer gebruik.

Ingrediënten

  • 1 tl fijn zeezout
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • ¼ tl zwarte peper
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 3 tl gedroogde tijm
  • 1 tl chilipoeder
  • 3 tl gedroogde oregano
  • Materialen: vijzel, glazen (weck)potje

Aan de slag!

  1. Doe alle kruiden en specerijen in een vijzel en maal/stamp tot het geheel volledig poeder is.
  2. Je kunt ook alleen zout, tijm, oregano, peterselie en basilicum fijner malen en dan de rest, wat al poeder is, er doorheen mengen. Het zout helpt hierbij om de groene kruiden fijner te malen.
  3. Doe het geheel over in een gesteriliseerd potje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*