Gyros van kip met courgette en rijst eenpansgerecht

Gyros van kip met courgette en rijst eenpansgerecht

Een eenpansgerecht is altijd lekker makkelijk want het scheelt vaat. Dit gerecht van gyros met courgette, paprika, ui en rijst is overigens niet een snel klaar gerecht want het kost wel een uurtje en je moet er ook wat snijwerk voor doen. Maar je hebt dan wel een complete maaltijd met groenten erin en ook nog salade als topping.

Gyros

Gyros is denk ik wel het bekendste Griekse vleesgerecht. Ik vind het al lekker traditioneel in een pita met uien en friet, maar het is ook heerlijk om er iets anders mee te doen en er een complete maaltijd van te maken, zoals dit gerecht. Nu is deze gyros natuurlijk maar een benadering van de echte. Sowieso wordt gyros normaal gemaakt van varkensvlees en niet van kip (maar soms ook weer wel) en het wordt net als döner kebab gemaakt op een verticaal spit. Maar ja, die hebben we nou eenmaal niet standaard in huis. Wil je wel varkensvlees gebruik, doe gerust. Ik heb de kip in heel dunne plakjes gesneden maar als je dat te lastig vindt, kan het ook gewoon in reepjes zoals shoarma.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 3 à 4 tl gyros kruiden en specerijenmix (recept)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 medium rode ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • ½ tl gedroogde dille
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 150 gr rijst
  • 500 ml kippenbouillon
  • Sap van een halve citroen
  • 125 gr cherrytomaatjes
  • ¼ komkommer
  • Handje kalamata of zwarte olijven
  • 100 gr feta
  • Paar takjes verse dille
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, hapjespan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui en de knoflook en snijd de courgette en paprika in kleine blokjes.
  2. Sla de kipfilets tussen 2 velletjes huishoudfolie wat platter en snijd ze daarna een beetje diagonaal in heel dunne plakjes. Meng in een kom met de gyroskruiden en twee derde van de knoflook.
  3. Verhit 1,5 lepel olie in een hapjespan en roerbak de kip rondom gaar en bruin. Schep uit de pan.
  4. Doe weer wat olie in de pan en roerbak de ui en paprika ca. 5 minuten. Voeg de courgette toe en bak wederom 5 minuten. Schep uit de pan.
  5. Doe gedroogde dille, paprikapoeder, oregano en de rest van de knoflook in de pan (eventueel weer een beetje extra olie) en roerbak een minuut. Voeg de rijst toe en bak even mee. Doe dan de bouillon en citroensap erbij en breng aan de kook. Laat 15 tot 20 minuten met het deksel op de pan zachtjes sudderen tot de rijst het vocht heeft opgenomen en gaar is. Roer tussentijds een paar keer goed door.
  6. Halveer ondertussen de olijven en tomaatjes en snijd de komkommer in blokjes.
  7. Schep de gyros en de groenten door de rijst en proef of het nog zout en/of peper nodig heeft. Garneer met de tomaatjes, olijven, komkommer, verkruimelde feta en plukjes verse dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*