Hamburger met ei als broodje in plaats van brood

Hamburger met ei als broodje in plaats van brood

Ik had weer eens zin in een broodje hamburger maar het moest toch weer net een beetje anders zijn dan alle burgerrecepten die ik al heb. Klassiek met vlees maar ook vegetarisch, van kip, van vis, van kaas; met een hard broodje, zacht broodje, in een pita en zelfs in wrap, ik heb ze allemaal al online staan. Nu wilde ik gewoon weer een runderhamburger op de klassieke manier en toch moest het anders. Dus in plaats van een broodje heb ik gebakken ei als vervanger voor brood gebruikt. Dit geeft weer een totaal andere smaaksensatie. Omdat je geen brood gebruikt, past deze hamburger ook prima in een koolhydraatvrij dieet, zoals Keto, of in een glutenvrij dieet.

Hamburger herkomst

Er is een verschil over de herkomst van een broodje hamburger want zowel de Amerikanen als de Duitsers claimen het te hebben bedacht. Aangezien de naam hamburger van de Duitse stad Hamburg is afgeleid, zou je denken dat het dan ook in Duitsland is uitgevonden. Een andere claim stelt dat de Deense immigrant Louis Lassen in Connecticut de eerste was die in 1900 introduceerde. Er is zoveel over geschreven dat ik daar eigenlijk eens een aparte blog over zou kunnen maken. Inmiddels is het ook al lang niet meer een schijf gemalen rundvlees tussen een broodje (wat de oorsprong was) en zijn de variaties eindeloos. Zoals ik eerder al aangaf, heb ik zelfs al een keur aan verschillende burgers. Check hier maar eens šŸ˜‰

Ingrediƫnten

 • 2 hamburgers
 • 4 grote eieren
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • 2 plakjes cheddar (smeltkaas) of geraspte cheddar
 • Schijfjes augurk
 • Sla
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: mayonaise, ketchup of hamburgersaus
 • Materialen: 2, of liever 4, kookringen van ca. 10 cm

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Verhit een grillpan goed heet. Druk met je duim een gat in het midden van de hamburgers (hierdoor gaan ze niet bol trekken) en grill de hamburgers, cuisson naar wens (rood, medium of doorbakken). Houd ze afgedekt met aluminiumfolie (glanzende kant naar boven) warm in de oven.
 3. Verhit tegelijkertijd een klein beetje boter in een koekenpan en bak de plakjes spek krokant. Laat even uitlekken op keukenpapier en houd ze daarna bij de hamburgers ook warm in de oven.
 4. Laat teveel vet uit de pan lopen maar veeg de pan niet schoon. Zet 2 (of liever 4 zodat je alle eieren tegelijk kunt maken) kookringen in de pan. Breek in elke ring een ei en roer de dooiers los. Maal er zout en peper over. Schenk 2 eetlepels water in de pan en doe een deksel erop. Laat ca. 3 minuten op laag vuur zachtjes stomen tot ze gaar zijn. Neem het deksel van de pan en leg op 2 eieren een plakje cheddar of geraspte cheddar. Doe het deksel terug op de pan en laat de kaas ca. een minuut smelten.
 5. Neem de eieren zonder kaas uit de pan en beleg ze met sla, augurk, een hamburger en bacon. Optioneel eerst mayo / ketchup / hamburgersaus erop. Neem de eieren met kaas uit de pan en leg met de kaas naar beneden erop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*