Hartige bladerdeegkoekjes met worst en venkelzaad

Hartige bladerdeegkoekjes met worst en venkelzaad

Na een aantal zoete baksels de laatste tijd, was bakdag vandaag weer voor iets hartigs! Bladerdeegkoekjes met verse worst en venkelzaad want ik had nog een paar worstjes in de vriezer die op moesten. Een keer een grootverpakking gekocht omdat de kleinverpakking op dat moment op was in mijn supermarkt. De Britten noemen dit overigens ‘sausage danish’ maar ik heb geen idee waarom en kon er ook niets over vinden. De Denen hebben wel pølsehorn (worsthoorn) maar dat zijn meer minicroissantjes van brooddeeg met een worstje erin. In de VS noemen ze dit ‘pigs in a blanket‘, wat de Britten ook weer kennen maar dan is het een worstje omwikkeld met bacon.

Welke worst voor de bladerdeegkoekjes?

Je kan voor deze bladerdeegkoekjes natuurlijk ook gewoon gehakt gebruiken maar het fijne aan worst is dat het al gekruid is en heel fijn van textuur. Ik had nu Duitse braadworst, wat van varkensvlees is. Uiteraard is elke andere soort verse worst ook prima, bijvoorbeeld rundersaucijs of kleine worstjes zoals merguez of chipolata. In totaal heb je ongeveer 300 gram worst nodig.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 1 rol koelvers bladerdeeg (of 6 plakjes diepvries)
 • 300 gr (ca. 3 stuks) verse worst
 • 2 tl venkelzaad
 • 1 ei
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kommetje, bakkwastje, vershoudfolie, bakpapier

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Klop het ei los in een kommetje en rol het deeg uit op een werkvlak.
 2. Knijp de worst uit de velletjes en verdeel heel dun en gelijkmatig over het bladerdeeg met behulp van een vork. Laat daarbij rondom een randje van ca. 1 cm vrij.
 3. Strooi het venkelzaad erover en maal er peper en zout over.
 4. Bestrijk de randen met een beetje ei.
 5. Rol nu een korte kant van het deeg op naar het midden en doe hetzelfde met de andere kant. Zo krijg je een vlindervorm. Daar waar het deeg van beide kanten elkaar gaan raken, ook bestrijken met wat ei om ze aan elkaar vast te plakken. Wikkel de rol in vershoudfolie en leg minstens een half uur in de koelkast. Kan ook in de vriezer, dat snijdt later makkelijker. Zorg wel dat de koekjes dan ontdooid zijn voor jet ze bakt.
 6. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 7. Verwijder de folie van de rol en snijd in plakjes van 1 cm. Doe dit voorzichtig, dus niet teveel kracht zetten, om de bladerdeegkoekjes in vorm te houden.
 8. Leg ze op de bakplaat en bestrijk met ei.
 9. Bak de bladerdeegkoekjes 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat even buiten de oven afkoelen voor je ze serveert.

[/directions]

Meer hartige koekjes:

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *