Hartige kerstkoekjes met kruiden en specerijen

Hartige kerstkoekjes met kruiden en specerijen

Er komen geen grote kerstrecepten meer op Kitchenista want als ik nu nog een week (op moment van dit schrijven) allerlei kerstmaaltijden moet maken speciaal om te delen, heb ik met de kerst geen zin meer in uitgebreid eten. Want wat ik maak en deel, wordt gewoon door mij gegeten en wat ik teveel heb wordt weggeven. Maar ik wilde nog wel een paar dingen maken speciaal voor de kerst, zoals deze hartige kerstkoekjes met kruiden en specerijen.

Kruiden en specerijen in de kerstkoekjes

Deze kerstkoekjes zijn in de basis al zoute koekjes maar je maakt ze nog lekkerder om er kruiden en/of specerijen aan het deeg toe te voegen. Hiermee kun je lekker los gaan met wat jij lekker vindt. Denk aan paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, za’tar, kruidnagel, gedroogde oregano, basilicum, peterselie, tijm, rozemarijn, dragon etc. Ik heb gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder gebruikt. En als garnering gebruik je bijvoorbeeld komijnzaad, karwijzaad, nigellazaad, sesamzaadjes (zwart en wit), maanzaad of zelfs heel fijn geraspte kaas. Wat je ook kunt doen is het basisdeeg in drie of vier gelijke delen verdelen en per deel een ander smaakje toevoegen voor meer variatie.

Het deeg voor deze kerstkoekjes is een spuitdeeg. Je gaat het deeg dus niet uitrollen en uitsteken, maar doe je in een spuitzak en spuit je op de bakplaat in vormpjes. Het leukste is om dan een kartelspuitmondje te gebruiken voor meer effect. Verdubbel het basisrecept als je meer koekjes wilt bakken.

Ze zijn bij mij nu overigens niet helemaal zoals ik ze had gewild. Ik kreeg het deeg niet door het spuitmondje en heb daarom wat meer melk toegevoegd. Echter weer iets teveel waardoor de koekjes een beetje zijn gaan uitlopen tijdens het bakken. Houd hier dus rekening mee!

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 200 gr bloem
  • 100 ml volle melk
  • 160 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 10 gr zout
  • Grof zeezout
  • Specerijen en gedroogde kruiden naar wens
  • Materialen: bakpapier, kom, pannetje, (hand)mixer met deeghaken, spuitzak met groot kartelmondje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de boter in een kom en klop luchtig met de mixer. Verwarm ondertussen de melk in een pannetje of de magnetron. Het hoeft niet te koken.
  3. Meng bloem en zout in een kom met kruiden en/of specerijen naar wens. Mix de warme melk door de boter en vervolgens beetje bij beetje de bloem tot een glad deeg. Doe het deeg in de spuitzak.
  4. Spuit koekjes op de bakplaat in vormpjes, zoals kransjes, sterren en kerstballen. Je moet wel stevig knijpen om het deeg door het spuitmondje te krijgen. Als dat echt niet lukt, maak het deeg dan iets dunner met extra warme melk. Niet te dun want dan gaan de koekjes uitlopen (wat bij mij nu is gebeurd).
  5. Bestrooi met wat grof zeezout en garnering zoals de tips bovenaan.
  6. Bak de kerstkoekjes ca. 20 minuten.

[/directions]

Kerstdiner suggesties:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *