Hartige kerstkrans met gehakt, kaas en salami

Hartige kerstkrans met gehakt, kaas en salami

Het op één na laatste recept voor de kerst dit jaar. Volgende week maak ik ook nog een vegetarisch gerecht en dan is het klaar. Deze hartige kerstkrans met gehakt, kaas en salami is lekker bij de borrel of als onderdeel van een kerstbuffet. Al denk ik niet dat er dit jaar veel buffetten worden gemaakt omdat we maar met een beperkt aantal mensen kerst kunnen vieren. Of gewoon lekker op tweede kerstdag voor wie dan niet veel bijzonders heeft gepland. Bij mij is het meestal een restjesdag (dit jaar overigens niet, ik ga beide dagen los 😉 ).

Kerstkrans maken

Eigenlijk is de kerstkrans gewoon een groot, rond saucijzenbroodje maar dan wat meer werk. Hiervoor heb ik vierkante plakjes diepvries bladerdeeg gebruikt want de rollen uit de koeling zijn niet breed genoeg. Dan wordt het een beetje een ‘net niet’ krans 😉 Ik vond het leuk om de krans een Italiaanse twist te geven met Italiaanse kruiden en extra te vullen met salami en Parrano kaas maar je kunt dit ook weglaten. Ook kun je uiteraard andere kaas gebruiken of de salami vervangen door bijvoorbeeld prosciutto.

Ingrediënten

  • 1 pakje diepvries bladerdeeg (10 plakjes), ontdooid
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 8 plakken salami
  • 100 gr geraspte Parrano
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • Bakje rode bessen
  • Verse basilicum
  • 3 el paneermeel
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • Materialen: kom, bakpapier, kommetje

Aan de slag!

  1. Meng in een kom het gehakt met een ei, paneermeel, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en uienpoeder en breng op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast om op te laten stijven.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht.
  3. Leg de plakjes bladerdeeg 5 bij 5 met een kleine overlap op een vel bakpapier en druk de naden aan.
  4. Beleg het midden van het deeg met plakjes salami met een overlap. Aan één korte kant tegen de rand van het deeg zodat je aan de andere korte kant ca. 5 cm over houdt. Bestrooi de salami met ca. 75 gram van de kaas .
  5. Maak van het gehakt 2 rollen van ca. 20 cm en leg ze in de lengte tegen elkaar aan op de salami met kaas (zie foto onderaan).
  6. Bestrijk de bovenste lange kant van het deeg met wat water. Sla de onderste lange kant van het deeg over de gehaktrol en rol door. Druk de naad goed aan en rol door tot de naad aan de onderkant ligt. Vorm van de rol een krans en steek het gevulde uiteinde in het lege uiteinde. Druk de naad rondom goed aan.
  7. Klop het tweede ei met een scheutje water los in een kommetje en bestrijk de kerstkrans licht met ei. Prik met het puntje van een mesje om de 3 cm een gaatje in het deeg. Bestrooi de kerstkrans met kaas.
  8. Bak de kerstkrans 40 tot 45 minuten in het midden van de oven.
  9. Neem uit de oven en garneer de krans met rode besjes en basilicumblaadjes. Plak basilicum en besjes vast met bijvoorbeeld een tipje pesto of mosterd.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*