
Hartige koekjes met kaas en komijn
Een zondagmiddag waarop je je een beetje verveelt en dan bedenkt: “Ik ga hartige koekjes bakken!” Basisingrediënten als bloem, boter en ei zijn toch altijd in huis. En met oude kaas, komijnzaad en kerrie zijn deze hartige zandkoekjes ontstaan. Ik ben dan wel weer zo lui om de opgestijfde deegrol in plakjes te snijden in plaats van het deeg uit te rollen en uit te steken. Als je van perfect ronde koekjes houdt, dan moet je dit laatste vooral doen. Mij maakt het niets uit. De smaak verandert er niet door en het gaat toch binnen no-time hetzelfde donkere gat in 😉
Dat opstijven van het deeg in de koelkast moet je trouwens wel echt doen. Het is verleidelijk om het deeg gelijk te snijden of uit te steken en dan de oven in te schuiven, maar dit gaat ten koste van de smaak. Door het opstijven trekken de smaken van de andere ingrediënten beter in het deeg en bovendien kun je het deeg beter bewerken omdat het koud is en dan niet zo plakt.
Ingrediënten
- 70 gr zachte boter
- 40 gr milde olijfolie
- 50 gr geraspte (oude) kaas
- 1 ei
- 185 gr bloem
- ¼ tl zout
- ¼ tl kerriepoeder
- 1 tl komijnzaad + extra
- Grof (gerookt) zeezout
- Optioneel: 1 eiwit
- Materialen: kom, mixer, vershoudfolie, bakpapier, (deegroller en steekvorm 5 cm)
Aan de slag!
- Doe de boter, olijfolie, kerrie, kaas en het ei in een kom en mix tot een gladde substantie.
- Roer met een pollepel het gewone zout, het komijnzaad en de bloem erdoor. Kneed het geheel met koude handen door tot het deeg glad is.
- Maak van het deeg een rol met een doorsnede van 5 cm. Omwikkel strak met huishoudfolie en laat de deegrol minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Je kunt nu het deeg uitrollen of in plakjes snijden.
Voor snijden: snijd de rol in plakjes van ½ cm (ik kwam op ca. 30 stuks). Leg ze op de bakplaat en vorm ze eventueel met je vingertoppen voorzichtig nog wat ronder.
Voor uitrollen: rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik en steek er koekjes van 5 cm uit (of snijd in vierkantjes). Leg ze op de bakplaat. - Optioneel kun je nu een eiwit luchtig kloppen en de koekjes daarmee bestrijken. Dit geeft een glans aan de koekjes.
- Bestrooi de koekjes met nog wat komijnzaad en grof zeezout.
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten goudgeel. Laat ze buiten de oven op de plaat afkoelen.
2 Comments