Vandaag weer eens wat gemaakt met ingrediënten die ik standaard in huis heb: tonijn in blik, kaas, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, bosui en eieren. En ook nog cottage cheese maar dat heb ik niet standaard in de koelkast maar nu toevallig nog over van een ander recept. Voor muffins mis je hier misschien bloem en bakpoeder. Beiden heb ik ook altijd in huis maar nu gewoon niet gebruikt. Deze hartige ‘muffins’ zijn heerlijk als lunch en ideaal om mee te nemen naar je werk. Maar ook lekker als tussendoortje of als borrelhapje.
Muffins
Muffins zijn natuurlijk eigenlijk zoete cakejes, ontstaan in 19e eeuw in de VS, maar kunnen dus ook hartig zijn. Niet te verwarren met de Engelse muffins, wat meer kleine platte broodjes zijn. Misschien ken je die wel van de ontbijt McMuffin’s van McDonald’s. Of misschien heb je wel eens ergens een klassieke Eggs Benedict gegeten, wat van origine ook met English muffins wordt gemaakt. De Amerikanen hebben deze muffins de naam English muffins gegeven om ze te onderscheiden van de cakejes. De Engelsen zelf noemen het doorgaans gewoon muffins. Maar terugkomend op deze hartige muffins. Ik heb dus deze niet met bloem gemaakt maar op basis van eieren en cottage cheese. En al doe ik niet meer aan keto koken, door de samenstelling zijn ze per toeval wel keto en koolhydraatarm. Bedenk wel dat dit dus eigenlijk geen echte muffins zijn en dat zie je ook wel aan het platte formaat omdat ze niet rijzen zoals gewone muffins.
Wil je ze wat minder compact en wat hoger gerezen? Splits dan eerst de eieren. Meng de eidooiers met de rest van de ingrediënten, klop de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door het andere mengsel. Meer over het splitsen en verwerken van eidooiers en eiwitten lees je hier.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 1 blikje tonijn
- 3 grote eieren of 4 medium
- 2 el cottage cheese
- Stuk of 6 zongedroogde tomaatjes
- 1 bosuitje
- 2 el kappertjes
- Geraspte kaas of 2 plakken, naar wens
- Neutrale olie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: muffinvorm, zeef, kom
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffinvorm in met olie.
- Laat de tonijn in een zeef uitlekken. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en de bosui in dunne ringetjes.
- Kluts in een kom de eieren los, meng tonijn, cottage cheese, tomaatjes, bosui en kappertjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel het mengsel over de muffinvorm en verdeel geraspte kaas of plakken kaas in stukjes erover. Bak de muffins ca. 20 minuten tot ei gestold en kaas gesmolten is.
[/directions]
Geef een reactie