Turkse witte kaas (beyaz peynir) – het lijkt op Griekse feta – heb ik altijd in blik in huis. En dan de lekkere volvette 60+. Ik gebruik het behoorlijk vaak voor allerlei gerechten, dus dan is het gewoon handig om een blik in huis te hebben. Verwar feta overigens niet met de goedkopere plakken of potjes witte kaas die je in de supermarkten ziet. Feta wordt alleen gemaakt van schapenmelk, eventueel met maximaal 30 procent geitenmelk aangevuld. Bovendien is het vetgehalte altijd minimaal 45 procent (45+). De naam feta is dan ook beschermd. Witte kaas wordt gemaakt van koemelk en varieert in vetgehalte van mager tot volvet. Bij de bekende Turkse merken, zoals Gazi of SütdiyarΙ, kun je overigens wel kiezen uit koe-, schapen- of geitenmelk. Kies gewoon wat jij lekker vindt of wat past binnen jouw budget.
Omdat ik ook nog een halve verpakking filodeeg in de vriezer had liggen, besloot ik om lekker een hartige taart, of quiche zo je wilt noemen, te maken met uiteraard witte kaas. Het recept beschrijf ik met bladerdeeg omdat niet iedereen het fijn vindt om met filodeeg te werken vanwege de kwetsbaarheid. Werk je wel graag met filodeeg, dan weet je dat je dat je tussen de lagen gesmolten boter moet kwasten. Olie kan ook, maar boter is lekkerder.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 1 rol vers gekoeld bladerdeeg (of filodeeg)
- 250 gr cherrytomaatjes (driekleurenmix)
- 1 grote rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr gewassen spinazie
- 2 eieren
- 3 el crème fraîche
- 150 gr feta of witte kaas
- 1 bakje (20 gr) verse Italiaanse kruidenmix (tijm, rozemarijn, oregano, salie; of vervang door gedroogde mix)
- 3 el panko of broodkruim
- Milde olijfolie
- Optioneel: balsamicoazijn
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kom, ronde quiche- of bakvorm, hapjespan, zeef of vergiet
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Halveer de tomaatjes. Niet van kroontje naar kontje, maar in de breedte. Ris de blaadjes/naaldjes van de tijm, rozemarijn en oregano. Hak samen met de salieblaadjes fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit op matig vuur 2 eetlepels olie in een hapjespan. Voeg de uien en spinazie toe en schep regelmatig om tot de spinazie geslonken is. Voeg de knoflook toe en fruit kort mee. Breng op smaak met zout en peper. Laat vervolgens uitlekken in een zeef of vergiet.
- Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche, de helft van de kruiden en wat zout en peper. Vet de bakvorm in met olie en bekleed met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met panko/broodkruim.
- Verdeel het spinaziemengsel over het deeg en daarop de tomaatjes met de snijkanten naar boven. Verkruimel de feta erover en schenk vervolgens het eimengsel erover. Garneer met de rest van de kruiden. Snijd het teveel aan rand weg of vouw het naar binnen voor een opstaand randje.
- Bak de hartige taart in ca. 25 minuten in het midden van de oven gaar (eimengsel moet volledig gestold zijn). Check regelmatig. Mocht de korst te hard gaan, dek de taart dan af met aluminiumfolie.
- Neem de taart uit de oven en besprenkel eventueel met wat balsamicoazijn. Laat kort afkoelen voordat je de taart in punten snijdt.
[/directions]
Geef een reactie