
Hartige taart met uien, cheddar en aardappel
Heb je wel eens de Hairy Bikers gezien? Of van hen gehoord? Ik ben echt een enorme fan van deze twee bebaarde heren die zich overal ter wereld per motor voortbewegen op zoek naar heerlijke recepten en deze ook zelf maken, al dan niet met een eigen twist. Van hun eigen thuisland, Groot-Brittannië, tot waar dan ook. Ik volg ze op de BBC maar je kunt hun kookprogramma’s ook regelmatig zien op 24Kitchen. Deze hartige taart, oftewel een pie in het Engels, met uien, cheddar een aardappel is één van hun recepten. Al heb ik zoals altijd als ik een recept wil namaken, het wel weer aangepast. Lekker met een salade erbij en eventueel nog en stukje vlees, vis of vega.
De vulling in de taart hoef je overigens niet per se met cheddar te maken. De Hairy Bikers gebruikten cheddar omdat het een typisch Britse kaas is (en een pie is ook heel Brits) en ik had het ook in huis omdat ik nog niet zo lang geleden een kilo heb gekocht. Andere goed smeltende kaas met een duidelijke smaak is ook helemaal prima, zoals belegen, extra belegen of oud (maar weer niet overjarig want dat smelt niet voldoende), gruyère, emmentaler of zelfs blauwe kaas.
Hartige taart maken
Deze hartige taart is niet echt een heel eenvoudig gerecht om te maken en het kost je ook een paar uur tijd. Met name omdat je hiervoor het deeg zelf maakt. Je kant uiteraard ook kant-en-klaar diepvriesdeeg voor hartige taart kopen (bijvoorbeeld van Koopmans) om het te versnellen maar dan mis je wel de Parmezaan in het deeg en dat maakt de korst juist zo lekker! Je bakt de bodem ook eerst voor met bakpapier en een steunvulling erop. Voor de steunvulling kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten, kikkererwten of ongekookte rijst gebruiken. Alleen is dat allemaal na blind bakken niet meer eetbaar, maar je kunt het wel gewoon nog bewaren voor volgende keren bakken. Ook zijn er keramische bakbonen te koop, een kleine investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Kleine glazen knikkers werken overigens ook prima of bijvoorbeeld een ovenschaal.
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 450 gr bloem
- 120 gr ongezouten boter
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 eigeel
- 1 heel ei
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 120 ml water
- Voor de vulling:
- 300 gr aardappel
- 2 grote uien
- 50 ml volle melk
- 50 ml room
- 200 gr rijpe cheddar, geraspt
- 2 tl mosterd
- ½ tl cayennepeper
- 1 el bloem + extra
- Boter
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Materialen: foodprocessor, vershoudfolie, kookpan, kleine braadpan, taartvorm van ca. 20 cm, rolstok, bakpapier, blindbakmateriaal, kommetje
Aan de slag!
- Doe voor het deeg bloem, bakpoeder, zout, boter in blokjes en het eigeel in een foodprocessor en gebruik de pulse-stand tot het een heel kruimelig mengsel is. Roer de Parmezaan erdoor. Voeg geleidelijk, lepel voor lepel, al mixend water toe tot het mengsel samenkomt tot een deeg. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt. Maak een bol van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Schil ondertussen de aardappel en snijd in kleine blokjes. Snijd de uien in heel dunne halve ringen.
- Kook de aardappels in gezouten water beetgaar. Giet af en laat droogstomen.
- Breng tegelijk in een kleine braadpan een laagje water aan de kook met een snufje zout. Voeg de uien toe en laat 2 tot 3 minuten koken tot ze zacht zijn. Giet af in een vergiet en dep droog met keukenpapier. Doe terug in de pan en schud om met een eetlepel bloem.
- Voeg de melk en room toe en breng aan de kook op middelhoog vuur. Laat 3 tot 4 minuten al roerend zachtjes koken tot het iets ingedikt is. Voeg de aardappel, cheddar, mosterd en cayennepeper toe en roer door tot de kaas gesmolten is. Als de vulling heel erg dik is, dan nog wat melk of room toevoegen. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en zet opzij.
- Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Vet de taartvorm in met boter en bestuif de bodem en rand met bloem.
- Bestuif een werkvlak met bloem en rol twee derde van het deeg uit tot een ronde lap, bijna twee keer zo groot als de taartvorm. Rol de lap om de rolstok en rol het gelijkmatig over de vorm uit. Druk het deeg voorzichtig in de vorm en prik gaatjes in de bodem.
- Bedek het deeg geheel met bakpapier en blindbakmateriaal en bak 10 tot 15 minuten in de oven. Neem uit de oven, verwijder papier en blindbakmateriaal en laat afkoelen. Zodra goed afgekoeld, kan de vulling erin.
- Klop het hele ei los in een kommetje.
- Rol de rest van het deeg uit tot net iets groter dan de bakvorm. Bestrijk de randjes van het deeg in de vorm met wat ei en leg de deeglap erop. Snijd eventueel teveel deeg langs de rand van de vorm eraf. Maak het deeg rondom dicht met behulp van een vork (buitenrand over de toplaag). Maak 2 gaatjes in het midden van het deeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken. Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
- Bak de hartige taart ca. 25 tot 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat buiten de oven ca. 10 minuten rusten voor je de hartige taart aansnijdt.
Meer hartige taart: