
Hartige taart met witte asperges en zalm
Eindelijk, de witte asperges zijn er weer! Dit is echt mijn favoriete groente en daarom ook zo jammer dat ze er maar zo kort zijn. En ik ben laat dit jaar want ik vond ze toen ze er net waren echt nog belachelijk duur. Ik ben geen vrek maar het moet wel leuk blijven 😉 Bovendien heb ik een paar keer per week een afhaler die dan samen met zijn hoogbejaarde moeder eet en ook al betaalt hij gewoon de kostprijs per portie, voor hen moet het ook betaalbaar blijven. Anyway, vandaag dus de eerste keer asperges alleen deze keer niet klassiek met ham en ei maar in een hartige taart met zalm, dille en citroen. Het is wel veel werk maar echt de moeite waard!
By the way, neem een lagere schaal dan ik heb gebruikt. Na het bakken kwam ik erachter dat deze te hoog was. De hartige taart ziet er daardoor wat minder fraai uit 😉 Maar de smaak is wel gewoon heerlijk!
Tip: kook de schillen en kontjes mee met de asperges, dan heb je een heerlijke aspergebouillonbasis voor bijvoorbeeld aspergesaus of soep!
Hartige taart bakken
Zoals gezegd is het best wat werk om deze hartige taart te maken. Je bent zomaar een uur bezig met al het voorwerk en daarna moet de hartige taart ook nog drie kwartier tot een uur in de oven. De taartbodem moet je ook eerst voorbakken met bakpapier en een steunvulling erop. Voor de steunvulling kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten, kikkererwten of ongekookte rijst gebruiken. Alleen is dat allemaal na blind bakken niet meer eetbaar, maar je kunt het wel gewoon nog bewaren voor volgende keren bakken. Ook zijn er keramische bakbonen te koop, een kleine investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Kleine glazen knikkers werken overigens ook prima of bijvoorbeeld een ovenschaal die weer in de schaal van de hartige taart past.
Ingrediënten
- 700 gr hartige taart deeg (15 à 16 plakjes)
- 500 gr witte asperges, liefst wat dunnere
- 3 zalmfilets zonder huid
- 1 grote ui
- 1 tl venkelzaad
- Half bosje dille
- 1 (biologische) citroen
- 100 gr geraspte mozzarella
- 3 grote eieren
- 50 gr boter + extra om in te vetten
- 100 ml volle melk
- 250 ml volle room
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: grote kookpan, koekenpan, bakvorm of ovenschaal van 20×30 cm, bakpapier, blindbakmateriaal, maatbeker
Aan de slag!
- Snijd de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze goed. Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Kook de asperges 5 minuten, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten staan. Neem de asperges daarna uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de ui in dunne halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur een stoof de uien 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn. Niet bruin bakken! Roer venkelzaad erdoor en bak nog heel kort mee. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en vet een bakvorm of ovenschaal in met boter.
- Bekleed de vorm met 600 gram van het deeg, druk de naden dicht en zorg dat het rondom iets boven de rand van de vorm uitsteekt. Prik met een vork gaatjes in de bodem en dek af met bakpapier. Bedek met blindbakmateriaal en zet 15 minuten in de oven.
- Breng de melk en room met de zalm in een pan aan de kook een laat ca. 4 minuten zachtjes koken. Schep de zalm voorzichtig uit de pan en zet opzij. Doe de melk-roommengsel in in een maatbeker en laat afkoelen.
- Neem de taartbodem uit de oven en verwijder blindbakmateriaal en bakpapier. Rol overgebleven deeg in slierten en maak daarvan vlechten of rol 2 slierten om elkaar. Klop de eieren los en bestrijk het deeg geheel, ook de randen. Decoreer de randen van het deeg met de vlechten en bestrijk ook met ei.
- Hak de dille fijn (zonder steeltjes) en rasp de schil van de citroen. Niet biologische citroen eerst goed schoonboenen. Meng de rest van de eieren, dille en citroenrasp door de melk/room en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de uien over de taartbodem, daarover de asperges en dan in stukjes gebroken zalm. Giet het melk-roommengsel erover en verdeel de mozzarella erover. Zet de hartige taart 45 minuten tot 1 uur in de oven of tot de vulling gestold en het geheel goudbruin is.
Bekijk hier nog veel meer heerlijke recepten met asperges!