Hartige taartjes met zalm, spinazie en pesto

Hartige taartjes met zalm, spinazie en pesto

Als ik mijn weekplanning maak, dan kijk ik altijd wat ik nog in huis heb maar ook of een bepaald ingrediënt teveel is voor het recept waarvoor ik het nodig heb en of ik daar dezelfde week dan nog iets mee kan. Zo ook de zalm en spinazie voor deze hartige taartjes. Zalm had ik nodig voor een pasta maar de zalmfilet die ik koop is dan weer teveel voor een eenpersoonsportie pasta.

Nou had ik ook nog wat plakjes bladerdeeg in de vriezer dus dacht ik aan een hartige taart met zalm. Alleen was de overgebleven zalm weer niet genoeg voor een grote plaattaart dus zo kwam ik op het idee om een paar kleine hartige taartjes te maken. En daar wilde ik dan nog spinazie op maar de kleinste zak is 300 gram en dat was weer teveel voor twee taartjes. Daarvan heb ik dan weer in een saladerecept een deel gebruikt. Verder had ik nog wat gebakken ricotta met kruiden over dus dat is ook op de hartige taartjes gegaan samen met pesto, wat ik altijd in de koelkast heb. Het is echter gemakkelijker om een bakje kruidenroomkaas te gebruiken of eventueel ricotta mengen met wat kruiden zonder te bakken. Het gaat toch ook weer de oven in. Op deze manier heb ik geen voedsel verspild en toch weer een zalige maaltijd op tafel!

Ik heb het recept omgezet naar een hoeveelheid voor acht hartige taartjes. En vind je het teveel gedoe, dan kun je hiervan ook gewoon een grote plaattaart maken.

Hartige taartjes eerst blind bakken

Als je hartige taart bakt dan neigt de bodem vaak klef te worden door de ‘natte’ ingrediënten erop. Dit voorkom je door het deeg eerst blind te bakken. Je bakt de hartige taartjes dan eerst voor met bakpapier en een steunvulling erop. Voor de steunvulling kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten, kikkererwten of ongekookte rijst gebruiken. Alleen is dat allemaal na blind bakken niet meer eetbaar, maar je kunt het wel gewoon nog bewaren voor volgende keren bakken. Ook zijn er keramische bakbonen te koop, een kleine investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Kleine glazen knikkers werken overigens ook prima!

Ingrediënten

 • 8 plakjes bladerdeeg
 • 250 gr zalmfilet zonder huid
 • 300 gr spinazie, gewassen
 • ½ biologische citroen
 • 1 groot sjalotje
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gr kruidenroomkaas (of ricotta gemengd met kruiden)
 • 3 tl mierikswortelpasta
 • 1 ei
 • Pesto (recept)
 • Boter
 • Olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: rasp, 2 kommetjes, bakpapier, blindbakmateriaal

Aan de slag!

 1. Om te beginnen een tip: begin te werken met half bevroren bladerdeeg want dat is makkelijker te snijden en verwerken dan volledig ontdooid.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 3. Rasp het geel van de citroen, hak de knoflook fijn en snijd de sjalot in halve ringetjes. Meng in een kommetje de roomkaas met mierikswortel en citroenrasp en breng op smaak met zout en peper. Snijd de zalm in blokjes.
 4. Klop in een kommetje het ei los met een klein scheutje water of melk. Snijd van de plakjes bladerdeeg rondom een randje van een kleine centimeter af. Bestrijk de randen van de bodem in met wat ei, leg de afgesneden randjes er weer op en snijd bij (zie foto onderaan). Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrijk de randen met ei. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat.
 5. Leg nu op elk bladerdeegvierkantje een stukje bakpapier maar niet op de randen want die moeten in tegenstelling tot de bodem wel rijzen. Doe iets van gewicht op de stukjes bakpapier voor het blind bakken. Bak in het midden van de oven tot de randen gerezen zijn. Dit duurt niet al te lang want het hoeft nog niet bruin te zijn. Neem de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
 6. Laat ondertussen een flinke klont boter smelten in een hapjespan en roerbak de spinazie tot het geslonken is en het vocht verdampt. Voeg de knoflook toe en roerbak nog even mee. Breng op smaak met zout en peper.
 7. Bestrijk de bodem van de hartige taartjes royaal met het roomkaasmengsel en verdeel daarover spinazie, sjalot en zalm. Maal er nog wat peper over en besprenkel licht met wat olijfolie.
 8. Bak de hartige taartjes nog ca. 10 minuten tot de zalm net aan gaar is. Neem uit de oven en schep er wat dotjes pesto op.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*