Hasselback aardappels met kruidenboter en Parmezaan

Hasselback aardappels met kruidenboter en Parmezaan

Nailed it! Hasselback aardappels stonden al een hele tijd op mijn to-do lijstje maar het leek me zo’n gedoe. Achteraf viel het echter reuze mee. En nu met de kerst voor de deur vond ik het ’t juiste moment om ze eindelijk een keer te maken en met jullie te delen, want hoe leuk staat dit op je bord tijdens het kerstdiner!? Het insnijden is het meeste werk. Daarna giet je er gesmolten kruidenboter over en optioneel rasp je er nog wat Parmezaan over. Daarna gaan ze de oven in, bijvoorbeeld tegelijk met een rollade.

Hasselback aardappels

Hasselback aardappels is een Zweeds bijgerecht. De aardappels worden heel dun in schijfjes gesneden maar net niet helemaal door zodat er een soort aardappelwaaiertje ontstaat. Met de toppings kun je variëren. Zo is boter met paneermeel een klassieke variant. Ik vond kruidenboter en Parmezaanse kaas een lekker idee. Meer over hasselback aardappels lees je hier.

Ingrediënten

 • 2 à 3 kleine aardappels per persoon
 • 100 gr kruidenboter (recept)
 • Grof zeezout
 • 1 el olie
 • Optioneel: Parmezaanse kaas
 • Materialen: ovenschaal of bakblik, steelpannetje, optioneel een fijne rasp

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Boen de aardappels schoon en droog ze goed af. Snijd ze in schijfjes van ca. 4 mm maar dan niet niet helemaal door zodat de schijfjes nog aan elkaar vast blijven zitten.
 3. Vet een ovenschaal of bakblik in met wat olie en leg de aardappels erin. Bestrooi met zeezout.
 4. Laat in een steelpannetje de kruidenboter smelten. Giet dit over de hasselback aardappels en zorg er daarbij voor dat het ook tussen de schijfjes komt.
 5. Bak ze ca. 50 minuten in de oven gaar. Als je ook Parmezaanse kaas wilt gebruiken, neem dan halverwege de schaal uit de oven, rasp de Parmezaan erover en zet weer terug.
 6. Bestrooi de hasselback aardappels nog met wat zout als je geen Parmezaan gebruikt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*