Haydari

Haydari (Turkse yoghurtdip)

De Turkse yoghurtdip cacık (Grieks: tzatziki) met komkommer en knoflook ken je vast wel. Haydari is voor velen minder of niet bekend. Deze yoghurtdip wordt gemaakt met süzme yoğurt en volvette Turkse witte kaas. Süzme yoğurt is gezeefde Turkse dikke yoghurt waardoor hij nog dikker is. Beetje vergelijkbaar met hangop maar echt nóg dikker. De gezeefde yoghurt vind je in de Turkse supermarkt. Je kunt ook Turkse of Griekse yoghurt (niet de magere) gebruiken en deze in een zeef laten uitlekken. Gebruik nooit gewone yoghurt, dat is echt te vloeibaar. Je moet het dan zeker 12 uur laten uitlekken om een hangop te krijgen die net zo dik is als gezeefde Turkse yoghurt.

Voor de volvette (60% vet) witte kaas en pul biber zul je ook naar de Turkse supermarkt moeten. De kaas vind je daar in kleine en grote blikken. De Jumbo verkoopt dit ook online in kleine blikken. Of het in de Jumbo winkels en in andere supermarkten wordt verkocht weet ik niet. Ik let er nooit op omdat ik het altijd in de Turkse winkel koop. Kun je het niet vinden, neem dan 40+ feta of witte kaas.
Pul biber wordt op veel websites vertaald naar paprikavlokken, maar dat vind ik misleidend. Bij paprika verwacht je een zoetige smaak, maar pul biber is pittig. Dit kun je vergelijken met cayennepeper, maar dan grof gemalen. Dus vlokken in plaats van poeder. Je kunt het eventueel vervangen door poeder.

Als je googelt op dit recept, kan het ook zijn dat je komijnpoeder en geraspte wortel tegenkomt. De ene voegt komijn toe, de andere wortel of soms allebei. Ik doe geen van beiden. Dan maak ik als extra mezze liever een worteldip waarin ook al komijn zit.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 200 ml gezeefde yoghurt
 • 200 gr Turkse witte kaas 60% vet
 • 3 teentjes knoflook
 • 50 ml milde olijfolie
 • 2 tl gedroogde munt
 • 1 tl pul biber
 • Optioneel: 1 tl komijnpoeder
 • Materialen: kom, eventueel een fijne zeef, kommetje/schaaltje om te serveren

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Als je geen gezeefde yoghurt hebt, begin dan met het zeven van de Turkse yoghurt.
 2. Hak de knoflook heel fijn en wrijf met de bolle kant van een lepel en wat zout nog iets fijner.
 3. Prak de kaas heel fijn in een kom en roer de olie en knoflook erdoor. Blijf prakken/roeren tot het mengsel heel zacht is.
 4. Roer de yoghurt (en eventueel komijn) erdoor. Doe het mengsel over in een gezellig kommetje en garneer met de munt en pul biber.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *