Heekfilet met een rozemarijn en citroen korstje

Heekfilet met een rozemarijn en citroen korstje

Het was weer tijd voor mijn wekelijkse visje want als Scheveninger in hart en nieren leef je niet zonder vis 😉 Alleen daarom al zal ik ook nooit vegetariër worden want waar ik vlees best nog wel eens kan laten, gaat mij dat met vis never nooit (ja, ik weet dat dit een tautologie is) lukken. Dus dat… Vandaag heb ik weer gekozen voor een zalige heekfilet met een krokant korstje van verse rozemarijn, citroen en brood. Gewoon lekker makkelijk uit de oven en klaar binnen 20 minuten!

Waarom heekfilet?

Heekfilet is een goed en duurzamer alternatief voor kabeljauw want de Europese heek is (nog) niet overbevist en daardoor ook een stuk voordeliger. De heek is een zeevis die vroeger tot de kabeljauwfamilie hoorde, maar nu biologisch gezien als aparte familie onderdeel is van de orde van de kabeljauwachtigen. Deze vis leeft voornamelijk in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan: Noorwegen, IJsland maar vooral de Middellandse Zee. In de Noordzee komt hij zelden voor maar hij wordt wel het gehele jaar naar ons land aangevoerd. Heek heeft een smakelijke, zachte smaak en is makkelijk te bereiden. Vers valt hij wel gemakkelijk uit elkaar dus bij het voorbereiden moet je de vis rustig behandelen. Echter bij het bakken wordt de vis weer stevig en valt hij niet uit elkaar in de pan. Tegenwoordig worden ook lekkerbekjes steeds vaker van heekfilet gemaakt omdat de vis goedkoper en niet schaars is.

Ingrediënten

 • 4x heekfilet met huid
 • 3 takjes rozemarijn
 • 2 droge boterhammen
 • 2 biologische citroenen
 • 2 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakpapier, keukenmachine

Aan de slag!

 1. Verwarm de ovengrill op medium (175/180 graden) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en rasp de schil van de citroenen. Niet-biologische citroenen eerst goed boenen onder stromend water. Scheur het brood in stukjes. Doe het brood, citroenrasp en rozemarijn in de keukenmachine en maal fijn.
 3. Leg de heekfilet met de huid naar boven op de bakplaat en plaats 3 à 4 minuten onder de grill, afhankelijk van de dikte van de vis.
 4. Neem de bakplaat uit de oven, draai de vis om en maal er wat zout en peper over. Druk op elke heekfilet een kwart van het broodmengsel. Besprenkel met olie en plaats nog ca. 4 minuten onder de grill tot de korst goudbruin en knapperig is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*