Heel pittig eten en hoe je de hitte kunt blussen

Heel pittig eten en hoe je de hitte kunt blussen

Ik hou best van een beetje pittig eten maar het moet ook weer niet zo heet zijn dat de vlammen je uitslaan. Bovendien vind ik dat zonde van de rest van het eten want dan proef je niets meer van wat er verder nog in het gerecht zit. Maar wat kan je doen als je een hap neemt en je eten blijkt veel te pittig naar jouw smaak te zijn? Ik leg uit hoe je de hitte in je mond maar ook in het gerecht zelf kunt blussen!

Wat maakt pepers zo pittig?

Het pittige in pepers wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine. Hoe pittig een peper is, dus de hoeveelheid capsaïcine in de peper, wordt gemeten op de Schaal van Scoville. Hoe meer capsaïcine, hoe hoger het op die schaal scoort. De Madame Jeanette, Habanero en Scotch Bonnet zijn het meest bekend als extreem heet maar het kan nog erger. De Caroline Reaper is volgens Guinness World Records de heetste peper ter wereld, al zouden er nog twee pepers bestaan die nog hoger scoren op de Scovilleschaal.

De gewone rode pepers die je in de supermarkt koopt, zijn doorgaans niet zo heel erg heet. Deze gebruik ik het meest maar soms heb ik ook wel rode en groene rawits (die zijn wel vrij heet) en ook heb ik vrijwel altijd van die heel grote lichtgroene pepers in de vriezer. Dat zijn pepers die je bijvoorbeeld vaak in z’n geheel gegrild ziet op Turkse gerechten. Ik koop deze ook altijd per kilo in de Turkse supermarkt. Deze zijn doorgaans ook niet zo heel heet.

Zaden en zaadlijsten

Als je er echt zeker van wilt zijn dat de peper die je gaat gebruiken het gerecht niet te pittig maakt, dan moet je niet enkel de zaden verwijderen. Vaak wordt gedacht dat de hitte in de zaden zit, maar die bevatten nauwelijks capsaïcine. Dat zit juist in de zaadlijsten, het lichtere deel over de lengte in de peper. Als je dat eruit schraapt, dan ben je de ergste hitte kwijt. Verhitting van pepers neemt overigens ook de scherpte niet weg, dus als je op safe wilt gaan moet je echt de zaadlijsten verwijderen.

Hitte in je mond blussen

Een veelgemaakte fout die velen maken is water, frisdrank of bier drinken als het eten te pittig is. Capsaïcine is niet in water oplosbaar dus het doet niets. Sterker nog, water (en dus ook frisdrank en bier) verspreidt de capsaïcine in je mond waardoor het branderige gevoel alleen maar erger wordt. Capsaïcine is wel in vet oplosbaar dus het beste is gewoon iets vets eten of drinken. Melk of yoghurt bevatten ook vet, dus dat helpt wel. Ook kroepoek, boter en pindakaas helpen omdat ze vet zijn. Je kan zelfs, als de tranen echt uit je ogen springen, gewoon een slokje olie nemen. Wat bij mij ook altijd werkt is een hapje suiker. Gaat je maag protesteren door het pittige eten? Al wordt het vaak afgeraden, bij mij helpt melk om de maag te neutraliseren. Ook zetmeelhoudende producten zoals brood, rijst en aardappel helpen.

Een gerecht minder pittig maken

Heb je je uitgesloofd op een gerecht met peper erin maar je merkt tijdens het proeven dat het te heet naar je smaak is? Ook dan geldt dat vet en suiker helpen. Met suiker wel oppassen dat het gerecht niet te zoet wordt en alsnog de smaak verpest. Honing en zoete ketjap kunnen overigens ook in plaats van suiker. Afhankelijk van het gerecht moet je zelf bepalen wat je als vet kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan melk, room, crème fraîche, kokosmelk of -room of pindakaas. Zuur, zoals citroen- of limoensap, azijn en yoghurt, kan het pittige ook afzwakken. Ook tomaten (en tomatenconserven) en ananas hebben een zuurtje. Als je zoet gebruikt, dan is het sowieso aan te raden om ook zuur toe te voegen. Zoet en zuur gaan heel goed samen (zuur helpt bijvoorbeeld ook bij een te zoet gerecht).

Peper weetjes

  • Capsaïcine is ook het stofje wat vaak in spierbalsems wordt gebruikt. Je hebt het zelf vast wel eens gebruikt. Zodra je de balsem op de pijnlijke spier(en) smeert, voel je het direct warm worden.
  • In de VS kun je ‘Atomic Chicken Wings’ op de menukaart tegenkomen die zo heet zijn, dat sommige restaurants de klanten vragen eerst een formulier te ondertekenen waarin ze verklaren hun geld niet terug te zullen vragen en het eten van de kip volledig op eigen risico doen.
  • In het zuidwesten van China worden pepers, naar het schijnt, door de politie uitgedeeld aan automobilisten. Volgens de Chinese overheid is het een goed middel om wakker te blijven zodat het aantal auto-ongelukken door in slaap vallende automobilisten zou dalen.
  • Paprika’s zijn eigenlijk ook pepers. Vandaar dat paprika’s in het Engels ook (bell) peppers worden genoemd. Als in het Engels over ‘paprika’ wordt gesproken, dan bedoelt men paprikapoeder. Bedoelen ze echt pepertjes, dan heeft met het over chili’s of ze gebruiken de naam van de peper zelf, bijvoorbeeld jalapeño. Paprika’s bevatten echter geen capsaïcine en ze scoren dan ook nul op de Scovilleschaal.

Pittige recepten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*