Heimwee naar vakantiegerechten: Britse eilanden

Heimwee naar vakantiegerechten: Britse eilanden

Het laatste deel van heimwee naar vakantiegerechten. De Britse eilanden zijn voor velen misschien niet echt een populaire bestemming om een paar weken zomervakantie door te brengen, maar voor anderen weer wel. En omdat het zo dichtbij is, sowieso populair voor korte tripjes. Denk alleen al aan een weekendje Londen of Dublin. Deze laatste trouwens aan te bevelen als je daar nog nooit ben geweest. Echt een superleuke stad! De typisch Britse keuken is overigens niet heel verfijnd, eerder landelijk of zelfs ‘boers’. Net als de Nederlandse keuken veel stevige kost zonder poespas.

De Britse eilanden is trouwens de verzamelnaam voor Het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ierland is een autonoom land maar valt wel onder de Britse eilanden. Het Verenigd Koninkrijk bestaat weer uit Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland. Maar onder de Britse eilanden vallen ook verschillende andere eilanden en eilandgroepen uit koloniale tijden.

Compleet Engels ontbijt (full English breakfast)

De eerste keer dat ik een compleet Engels ontbijt at, was in het superdeluxe hotel The Berkeley in Londen. Voor mij is dat eigenlijk gewoon een complete avondmaaltijd want ik eet normaliter alleen een broodje kaas ’s ochtends. Alleen in hotels ga ik voor uitgebreid of soms in het weekend. Een full English breakfast wordt door de Britten doorgaans ook alleen in het weekend gegeten want het is te uitgebreid voor doordeweekse dagen omdat het tijd kost. Als je dit dagelijks als ontbijt zou eten, dan moet je ook flink sporten om de calorieën er weer af te krijgen 😉

English muffins – geen cakejes maar broodjes

Bij muffins denk je misschien aan een zoet cakeje maar English muffins zijn broodjes van gerezen gistdeeg. Misschien ken je ze wel van de ontbijt McMuffin’s van McDonald’s. Of misschien heb je wel eens ergens een klassieke Eggs Benedict gegeten, wat van origine ook met English muffins wordt gemaakt.

Hartige taart met uien, cheddar en aardappel

Heb je wel eens de Hairy Bikers gezien? Of van hen gehoord? Ik ben echt een enorme fan van deze twee bebaarde heren die zich overal ter wereld per motor voortbewegen op zoek naar heerlijke recepten en deze ook zelf maken, al dan niet met een eigen twist. Van hun eigen thuisland, Groot-Brittannië, tot waar dan ook. Deze hartige taart, oftewel een pie in het Engels, met uien, cheddar een aardappel is één van hun recepten. Al heb ik zoals altijd als ik een recept wil namaken, het wel weer aangepast.

Britse klassieker: erwtenpuree met munt

Met de levendig groene kleur en de geur van verse munt is dit als een zuchtje lente op je bord, in welk jaargetijde je het ook eet! Erwtenpuree wordt in Groot-Brittannië vaak gegeten bij fish & chips, en dat is ook precies waarvoor ik de puree heb gemaakt!

Britse hartige pie met kip, prei en champignons

Bij het woord pie denk je misschien als eerste aan taart maar het betekent ook pastei. Het kan ook zeker een lage, zoete taart zijn (zoals wij ook wel vlaai kennen) maar de Britten staan bijvoorbeeld ook bekend om hun hartige pie als avondmaal. Pies zijn er in verschillende soorten, gedefinieerd door hun korst. Een filled pie (ook wel single-crust of bottom-crust) is met deeg in de (oven)schaal met de vulling erop maar opengelaten. Een top-crust pie is met een vulling in de ovenschaal afgedekt met een dakje van deeg, zoals deze. En een two-crust of double-crust pie is met deeg in de schaal en afgedekt met deeg, dus de vulling helemaal met deeg omsloten.

Geroosterde aardappels met azijn en zeezout

Geroosterde aardappels met azijn… het klinkt je misschien niet direct als muziek in de oren maar het is echt heel erg lekker! En typisch Brits trouwens. Je weet misschien vast nog wel dat jaren geleden ineens chips met azijn en zeezout in de winkels lag en dat is ook nooit meer verdwenen. Eveneens iets wat van onze overzeese westerburen is komen overwaaien.

Scotch eggs

Een gehaktbal met een eitje erin noemen wij ook wel een gehaktbal kiekeboe of vogelnestje. In Groot-Brittannië worden de recepten voor Scotch eggs beschreven met sausage meat, wat niet meer is dan varkensgehakt. Naar eigen wens kun je natuurlijk ook half-om-half of rundergehakt gebruiken. Half-om-half vind ik het lekkerst. Minder vet dan puur varkensgehakt, maar sappiger dan enkel rundergehakt. Ik heb voor de vegetariërs ook een versie met falafel.

Toad in the hole uienjus

Toad in the what? Yup, dit gerecht heet toad in the hole! Letterlijk ‘pad in het gat’. Een Britse klassieker van worstjes in gerezen beslag uit de oven. Ik heb er een complete maaltijd van gemaakt door bimi en prei toe te voegen, op smaak gebracht met mosterd en cheddar, en daarbij een lekker hartige uienjus.

Ierse corned beef hash

Met vis uit blik heb ik totaal geen moeite, maar vleesconserven ben ik niet zo’n fan van. Op een uitzondering na: corned beef. Dat eet ik graag op een verse witte boterham. Het is ook in blik te koop en daarmee maak je een traditionele Ierse corned beef hash. Zoals alle Ierse gerechten zijn er verschillende variaties, elk huishouden heeft zijn eigen versie. De basis van de hash bestaat echter altijd uit, uiteraard, corned beef met aardappels en ui.

Tuinerwten met room en mosterd

Omdat ik de voorgaande Ierse corned beef hash op het menu had staan, wilde ik daar een groente bij wat populair is op de Britse eilanden. En dat zijn dop- of tuinerwten! Typisch Brits is om de erwten te combineren met munt. Maar mosterd zijn ze op de Britse eilanden ook dol op. Het pittige van de mosterd combineert heerlijk met het zoete van de erwten. En mosterd combineert weer goed met de room!

Welsh rarebit

Een open tosti op z’n Brits. Nog specifieker: uit Wales. Welsh rarebit, ook wel Welsh rabbit genoemd, bestaat uit geroosterd brood dat is overgoten met een rijke kaassaus op basis van donker bier. Vervolgens gaat het brood nog onder de grill tot de kaas bubbelt en begint te kleuren.

Flapjacks met pindakaas en jam

Bij havermoutkoeken denk je misschien aan gezond maar zo wil ik deze niet echt noemen 😉 Deze flapjacks bevatten naast pindakaas en jam namelijk ook nog boter en suiker. Flapjacks is een traditioneel gerecht wat in Groot-Brittannië wordt gegeten bij de thee als de kinderen uit school komen.

Lees ook vakantiegerechten uit:

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *