Heimwee naar vakantiegerechten: Duitsland

Heimwee naar vakantiegerechten: Duitsland

In dit deel van ‘heimwee naar vakantiegerechten’ neem ik je mee op reis naar Duitsland! In dit land ben ik heel veel geweest echter nooit voor een lange vakantie maar wel vaak voor een (lang) weekend of een midweek in verschillende regio’s. Ik zeg er wel eerlijk bij dat ik niet heel erg onder de indruk ben van de Duitse keuken (net als onze Nederlandse trouwens) maar er zijn absoluut gerechten die ik zalig vind en zo nu en dan eens maak. Bij elkaar toch nog twaalf recepten en opvallend hebben vier daarvan met brood te maken!

Flammkuchen

In mijn reeks vakantiegerechten kwam deze ook al voor in Frankrijk. Flammkuchen, of tarte flambée in het Frans, is een delicatesse uit de Duits-Franse grensstreek Elzas. Daar is het al meer dan 100 jaar een begrip, maar tegenwoordig met een flinke opmars bezig. Het klassieke recept bestaat uit een bodem van brooddeeg dat belegd is met crème fraîche, ui en spekjes, maar je kunt er eindeloos met variëren. Al geldt wel: less is more. Niet te dik beleggen, het moet geen pizza worden, en geen natte ingrediënten zoals tomatensaus gebruiken.

Käsespätzle mit röstzwiebeln

Spätzle is een pastagerecht wat wordt gegeten in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Vooral wintersporters zullen dit zeker herkennen omdat het in vele (berg)restaurants op het menu staat. Doorgaans wordt het gegeten met kaas, maar er zijn ook varianten met gebakken ui (zoals dit recept) en spekjes. Spätzle maak je bij voorkeur wel vers met behulp van een spätzlemaker nodig. Is het zelf maken van spätzle je teveel gedoe, het is ook in gedroogde vorm online te vinden. Ook de Italiaans trofie pasta lijkt hierop en is online te vinden.

Kartoffelsalat (zonder mayo)

Een echte Duitse aardappelsalade is simpel en bevat geen opsmuk. Gewoon aardappels met twee à drie extra ingrediënten en een dressing. Sehr einfach! Aardappelsalade wordt door heel Duitsland gegeten, maar er zijn vele varianten afhankelijk van de streek. In het Noorden van Duitsland wordt meestal mayonaise gebruikt en worden de aardappels vaak al een dag van te voren gekookt zodat ze na een nachtje in de koelkast meer stevigheid hebben. In het zuiden van Duitsland gebruiken ze eerder olie en azijn en worden de aardappels meestal lauwwarm verwerkt omdat de smaak van de dressing dan beter in de aardappels trekt.

Reibekuchen

Reibekuchen, ook bekend als latkes in de Joodse keuken, noemen wij gewoon aardappelkoekjes. In Duitsland worden ze trouwens ook wel Kartoffelpuffer genoemd, afhankelijk van de regio. De ingrediënten verschillen overigens ook per regio. In de ene regio wordt bijvoorbeeld bloem gebruikt, en in de andere weer niet. Zo ook met ui, knoflook, nootmuskaat, eieren of andere smaakmakers. In Duitsland worden Reibekuchen veel gegeten met appelmoes of stroop, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld zalm en zure room.

Schweinshaxe

Varkenspoten en varkenshiel zijn hier vergeten stukken vlees die vroeger vooral voor snert werden gebruikt maar inmiddels dunnen de generaties die dit nog kennen uit. Echter in Duitsland kom je ze geroosterd nog volop tegen. Voor wie het niet kent klinkt het misschien heel onaantrekkelijk, onbekend maakt immers onbemind, maar het is echt heel smakelijk! Schweinshaxe, ook wel eisbein genoemd, ken ik uit Duitsland. Daar wordt het doorgaans gemaakt van varkenshiel, een klein soort hammetje met bot van de bovenpoot, wat lang wordt gegaard en geroosterd. In Noord-Italië (Zuid-Tirol) heb ik het weer gegeten van varkenspoot. Zo’n hele varkenshiel is bij een aantal online slagers die thuis bezorgen wel te vinden, zoals bij De Vleesboerderij.

Schnitzel

Bij een gepaneerde schnitzel denk je misschien snel aan de Oostenrijkse ‘Wiener’ schnitzel, met andere woorden: uit Wenen. Maar wist je dat deze eigenlijk uit Italië komt? Meer daarover lees je in de blog. In Duitsland staat de schnitzel echter ook op de kaart in vele restaurants. Oorspronkelijk wordt een schnitzel gemaakt met kalfsvlees, maar in Duitsland is dit veelal varkensvlees. Een varkensschnitzel heet meestal dan een ‘Schnitzel Wiener Art’ om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht als er geen kalfsvlees wordt gebruikt.

Holsteiner schnitzel – schnitzel op brood met een spiegeleitje

Een Holsteiner schnitzel is echt een schnitzel naar mijn bekkie want met een aantal van mijn favoriete ingrediënten: brood, ansjovis, kappertjes en ei. De gepaneerde schnitzel wordt geserveerd op een dikke snee brood met daarop dus kappertjes, ansjovis en een spiegeleitje. De Holsteiner schnitzel heeft overigens niets te maken met de Duitse streek Holstein maar meer met de diplomaat Baron Friedrich August von Holstein. Tenminste, dat wordt gedacht. Meer daarover lees je in de blog.

Currywurst

Wie wel eens in Duitsland op vakantie is geweest, zal ongetwijfeld currywurst zijn tegengekomen en het waarschijnlijk ook wel hebben gegeten. Naast bratwurst is het één van de meest gegeten fastfood worsten bij onze oosterburen. De braadworst wordt doorgaans op een broodje gegeten, de curryworst wordt in stukjes gesneden en op een kartonnetje geserveerd met currysaus. En dan hebben we het niet over de bij ons bekende currysaus uit een knijpfles, maar over zelfgemaakte saus! Helemaal niet moeilijk om te maken.

Kummelbrot

Kummelbrot, karwijzaadbrood in het Nederlands, heb ik tijdens weekendjes weg in Duitsland veel gegeten. Echt zó lekker! Ik maak het niet vaak, zo’n twee keer per jaar, maar als ik het maak dan kan ik er ook niet vanaf blijven (liefst nog een beetje warm) en is het zo op. Ik maak dit brood overigens niet met gist maar met baking soda zodat het deeg niet eerst hoeft te rijzen en zo de oven in kan!

Zoute pretzels

Mijn liefde voor zachte, zoute pretzels komt, net als kummelbrot, van tripjes naar Duitsland. Daar is deze broodsnack volop verkrijgbaar, zelfs bij tankstations langs de snelweg. Pretzels zijn typisch Europees, met name bekend in Duitsland (brezel) en Zweden (kringlor), maar ook enorm populair in de VS waar je ze in grote steden overal op straat in kraampjes en kiosken kunt kopen. In Nederland kennen we deze zoute krakeling vooral als een klein, hard zoutje, de zachte broodvariant is hier minder bekend.

Pretzelbroodjes

Laugenbrötchen of Laugenbretzel zoals deze broodje in Duitsland worden genoemd. Net zoals voor pretzels en kummelbrot, ben ik hier dol op. Het is wel wat werk en niet het makkelijkste brood om te maken maar wel heel leuk om te doen als je tijd hebt!

Aardappelbrood

Aardappelbrood, Kartoffelbrot in het Duits, wordt gemaakt van gelijke delen bloem en gekookte aardappels. Het resultaat is een stevig en toch ook wel weer luchtig brood wat een beetje sponzig is zonder dat het echt nattig is. Je kan het met je vinger licht indrukken en dan veert het gewoon weer terug. Het heeft in de verte wat weg van cake, maar dan niet zoet. Dit brood moet je wat mij betreft niet beleggen als middagbammetje maar lekker zo bij soep eten of bij een aperitiefje heerlijk mee dippen in een goede kwaliteit extra vergine olijfolie en eventueel wat zeezout.

Lees ook vakantiegerechten uit:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*