Heimwee naar vakantiegerechten: Griekenland

Heimwee naar vakantiegerechten: Griekenland

Deel twee van mijn heimwee naar vakantiegerechten. Vandaag neem ik je mee op reis naar Griekenland! En zelfs als je er nooit bent geweest, dan nog denk ik dat je hier heus wel eens bij een Griek hebt gegeten (of er hebt besteld) want Griekse restaurants zijn in ons land ook ruim vertegenwoordigd. Ik ben overigens slechts twee keer naar Giekenland geweest en de laatste keer is alweer zo’n 20 jaar geleden. Maar de Griekse keuken komt zo nu en dan op mijn menu en ik heb zelfs meer Griekse recepten dan wat ik in eerste instantie dacht toen ik aan deze serie blogs begon (ja, er komen er nog meer). Bij deze 15 Griekse gerechten, veel bekende maar ook een paar minder bekende.

Keftedakia

Keftedakia heb je vast wel eens in Griekenland gegeten (of gewoon hier bij de Griek). Keftedakia, of keftedes, is de naam voor Griekse gehaktballetjes die vaak in tomatensaus worden geserveerd. De tomatensaus heb ik hier achterwege gelaten omdat ik al tzatziki erbij had. Daar kun je de balletjes lekker in dippen.

Spanakopitakia (pasteitjes met feta en spinazie)

Een voorgerechtje van filodeeg met een vulling van onder andere spinazie en feta. Niet te verwarren met spanakopita. Wat eigenlijk hetzelfde is, maar dan in taartvorm. Het recept is voor 24 pasteitjes en best wel wat werk, maar je kunt de flapjes gewoon ongebakken invriezen.

Choriatiki

Wie kent deze eenvoudige maar smakelijke salade van komkommer, tomaat, rode ui, kalamata olijven en feta niet? Paprika is geen standaardingrediënt, maar wordt in sommige delen van Griekenland wel toegevoegd (meestal groene), evenals kappertjes. De salade wordt besprenkeld met olijfolie, rode azijn of citroensap en oregano om het af te maken.

Moussaka

Moussaka kennen we allemaal als een ’traditioneel’ Grieks gerecht. Maar zo traditioneel Grieks is deze ovenschotel niet. Het is van origine afkomstig uit de Turkse keuken uit de tijd van het voormalig Ottomaanse Rijk, en daarom veel in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. De Griekse variant stamt waarschijnlijk uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Deze moussaka lijkt meer op Italiaanse lasagne omdat hij is opgebouwd uit lagen en er gebruik wordt gemaakt van bechamelsaus.

Bifteki met feta in een Griekse pita (bifteki me tiri)

Bifteki heeft wat weg van keftedakia omdat ze doorgaans dezelfde ingrediënten bevatten. Bifteki betekent letterlijk hamburger, terwijl keftedakia kleine gehaktballetjes zijn. Bij hamburger moet je echter niet denken aan een gewone hamburger want deze bevat heel veel extra, typisch Griekse smaakmakers. Bifteki me tiri is een variatie omdat dit gevuld is met een stuk feta. Heerlijk als je in het vlees hapt en dan de feta tegenkomt!

Souvlaki van gemarineerde kip op een pita

Souvlaki betekent letterlijk spiesje en het wordt gemaakt van gemarineerd kip-, lams, of varkensvlees, gegrild op houtskool. Ik ga doorgaans voor kip maar gebruik gerust lam of varken als je dat liever hebt. In Griekenland wordt souvlaki meestal (aangepast op toeristen) op een pita geserveerd met daarbij friet of rijst en tzatziki en vaak ook nog een beetje salade.

Griekse tomatenrijst

Net als in Turkije, krijg je bij veel Griekse recepten rijst geserveerd. In het Turkse buurland is dat boterrijst en in Griekenland vaak tomatenrijst in het Grieks ntomatorizo. Heel makkelijk om te maken, snel klaar en hartstikke smaakvol omdat je ook nog ui en oregano gebruikt en het laat garen in groentebouillon.

Griekse kabeljauw met tomaten en uien

In het Grieks heet dit gerecht ‘psari me saltsa kremidia’, wat letterlijk vis met uiensaus betekent. Maar eigenlijk is het niet echt een saus in letterlijke zin. De uien leg je een paar minuten in kokend water om ze wat zachter te laten worden. Een beetje van dat uienwater gebruik je dan weer als stoofvocht voor de vis, samen met het vocht wat van de tomaten vrijkomt. Ik heb hiervoor kabeljauw gebruikt, maar als je dat te duur vindt dan is een goedkopere soort witvis ook prima.

Spanakorizo –rijst met spinazie en tomaat

Spanakorizo betekent gewoon spinazierijst en dat is het ook gewoon. Maar wat voor zoveel gerechten geldt, is dat er eigenlijk geen eenduidig recept voor is behalve dat het rijst, spinazie en olijfolie moet bevatten en dat het vegetarisch is. Sommige recepten bevatten dille of komijn of beiden, het ene recept bevat wijnazijn en het andere weer citroen, sommige serveren het met een gebakken ei en anderen weer met feta en dan zijn er ook nog variaties met tomaat zoals dit recept. Het is eenvoudig te maken want je gaart gewoon alles in één pan.

Griekse kip met kaas op een aardappelkoek

Dit gerecht is voor veel mensen minder bekend. In Griekenland heet dit κοτόπουλο με γραβιέρα (kotópoulo me graviéra). Het is een simpel gerecht van kip met kaas wat vooral populair is op het eiland Kreta, waar ik het lang geleden ook eens heb gegeten. En soms wordt dit dan op een ‘aardappelkoek’ geserveerd.

Pita gyros (varkensvlees of kip)

Tja, gyros… Wie kent het niet? In elk Grieks restaurant hier staat het op het menu, vaak ook als onderdeel van combischotels. Gyros is vergelijkbaar met het Turkse döner kebab, er zijn echter wel verschillen. Zo wordt gyros gemaakt van varkensvlees, wat in Turkije ondenkbaar is. Döner wordt oorspronkelijk gemaakt van lamsvlees, maar ook kalfsvlees en kip komen voor. De kruiden en specerijen voor gyros en döner liggen dicht bij elkaar maar toch verschillen ze enigszins in samenstelling.

Griekse pita’s (in de grillpan gebakken)

Griekse pita’s zijn anders dan de shoarmabroodjes die je kent. Ze zijn zachter en ze worden niet opengesneden om te vullen maar belegd en dan dichtgevouwen als een soort wrap. Je zal ze zeker kennen als je wel eens een pita gyros hebt gegeten. Griekse pita’s worden ook niet gebakken in de oven. In Griekenland worden de pita’s traditioneel gegrild boven houtskool.

Gevulde aubergine op z’n Grieks

Ik vind aubergines echt zo lekker, vooral als ze goed gevuld zijn! De aubergines zijn al een compleet gerecht omdat ze bestaan uit groenten, vlees en rijst. Maar het is natuurlijk nog completer (en staat leuker op je bordje) wanneer je er ook nog een Griekse salade bij maakt en er een lekkere lik tzatziki bij serveert!

Dolmades

Dolmades (of dolmadakia) is bij ons beter bekend als dolma. Dolma komt van het Turkse doldurmak, wat vullen betekent. En dat kan van alles zijn, zoals koolbladeren, paprika’s en (gedroogde) aubergine. Deze mezze kent verschillende variaties in verscheidene landen, maar hier in Nederland is de meest bekende toch wel de Griekse variant van gevulde wijnbladeren. De vulling bestaat bijna altijd wel uit rijst, soms bulgur, aangevuld met kruiden en/of specerijen en groenten. En vaak wordt er ook gehakt aan toegevoegd.

Bouyiourdi

Bouyiourdi (Grieks: Μπουγιουρντί) is een voorgerecht van gebakken feta en tomaat. Maar het is wel iets meer dan gewoon een plak feta met plakjes tomaat in de oven schuiven. De feta ligt op een ‘bedje’ van gepureerde tomaten met ui en knoflook en wordt naast de plakjes tomaat getopt met of groene paprika of groene chilipeper, oregano, olijfolie en soms ook rode ui.

Lees ook vakantiegerechten uit:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*