Heimwee naar vakantiegerechten: Spanje

Heimwee naar vakantiegerechten: Spanje

Naar Spanje op vakantie geweest en heimwee naar het heerlijke Spaanse eten? Na Turkije en Griekenland neem ik je nu mee op reis naar Spanje in mijn serie blogs heimwee naar vakantiegerechten. Ook in deze blog bekende gerechten, zoals tapas en paella, maar ook minder bekende gerechten. Echt Spaanse tapas ben ik zelf trouwens dol op en ik heb al heel wat tapasetentjes georganiseerd. En als bonus, niet echt een gerecht maar ik vond dat het bij Spanje niet mocht ontbreken: twee soorten sangria!

Tapas

Laten we maar gelijk beginnen met wat voor de meeste mensen het bekendst is uit Spanje: tapas! Al vind ik wel dat veel restaurants tegenwoordig allerlei soorten fingerfood tapas noemen, al zijn de hapjes lang niet altijd Spaans. Voor mij moet het echt Spaans zijn om het tapas te noemen. Jaren geleden schreef ik een blog over hoe je het beste een tapas etentje organiseert en tot op heden is dat mijn meest gelezen blog. Hierin vind je ook de linkjes naar diverse taparecepten die ik online heb.

Paella met chorizo, kip en zeevruchten

Naast tapas is ook paella wel bekend voor velen. Deze paella is niet klassiek gemaakt met bijvoorbeeld hele kipdrumsticks, mosselen in de schelp, venusschelpjes en grote ongepelde garnalen maar een vereenvoudigde, snellere variant. Overigens kreeg ik pas wel commentaar van iemand die met een Spanjaard getrouwd is dat chorizo er niet in thuishoort maar ik vind het gewoon lekker en velen schijnen het wel te doen.

Visstoofpotje met kikkererwten

Een stoofpotje is misschien wat stevig voor de huidige temperaturen maar deze met witvis en garnalen is niet zo heel zwaar. En je kan er uiteraard ook nog even mee wachten tot het weer wat kouder is. Meet aardappel en kikker erwten een complete maaltijd in één pan! Lekker met vers, knapperig brood erbij om de saus mee van je bord te vegen.

Huevos a la Flamenca

Dit recept kwam ik ooit eens tegen van de Britse chef Rick Stein, die het maakte met sperziebonen en tuinerwten. Dat heb ik echter vervangen door kikkererwten. Al moet ik toegeven dat Stein’s versie er wel wat levendiger uitziet door het groen van de bonen en erwten.

Sopa de ajo

Een heel snelle soep die toch lekker vult! Sopa de ajo is een Spaanse knoflooksoep die wordt gemaakt van bouillon, knoflook, oud brood, paprikapoeder en olijfolie. De soep is van ‘nederige’ afkomst, met andere woorden: armeluisvoedsel. Ingrediënten als chorizo, eieren, bacon, ham, tonijn etc. kunnen worden toegevoegd. Deze, de Castiliaanse versie, bevat ook eieren en Serranoham. Zelf heb ik er nog chorizo aan toegevoegd voor een beetje pit.

Zarzuela

Dit waanzinnig lekkere gerecht uit het Spaanse Catalonië moet je echt alleen maken als je voldoende tijd hebt én eters hebt die allemaal van vis, schaal- en schelpdieren houden. En je moet ook niet op een eurootje meer letten, want alles bij elkaar is het redelijk prijzig. Maar wat je dan op tafel zet, is echt om je vingers bij op te eten!

Fideuà

Fideuà is een gerecht uit Valencia en is eigenlijk nagenoeg hetzelfde als paella, maar dan niet met rijst maar met vermicelli. Volgens een volksverhaal is dit gerecht ontstaan in de Spaanse stad Gandia, dichtbij Valencia, waar een aantal vissers paella wilden bereiden maar de rijst waren vergeten. In plaats daarvan gebruikten zij sliertvormige pasta. Als ik paella wil eten, dan maak ik dat gewoon met rijst. Maar door fideuà heb ik me laten inspireren om dit gerecht gewoon als bijgerecht te maken bij vis en groenten, dus zonder toevoeging van vis aan de fideuà zelf. Heerlijk hartig!

Gazpacho van tomaten, komkommer en maïs

Gazpacho is een koude soep wat echt heerlijk is op bloedhete dagen. Deze met tomaten, komkommer en maïs is sneller klaar met minder ingrediënten dan de klassieke gazpacho Andaluz, waar bovendien paprika in zit en vaste volgers weten dat ik daar geen fan van ben. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout.

Koude meloen gazpacho met krokante rauwe ham

Gazpacho wordt van origine niet gemaakt met vlees en bouillon maar hey, je bent altijd vrij om te experimenteren zoals ik nu heb gedaan. Als ik enkel meloen zou hebben gebruikt zonder iets hartigs, dan was dit meer een dessert geworden. Juist het zoute van de bouillon en de ham heb je op bloedhete dagen nodig om je vochtbalans op peil te houden.

Gazpacho Andaluz

Deze gazpacho bevat onder andere paprika en eet ik zelf niet graag omdat ik paprika gewoon echt niet lekker vind. Ik vind het snel zo overheersen en ik ‘eet’ het dan nog de hele dag 😉 Maar in de loop der jaren heb ik ‘m toch wel een aantal malen gemaakt. Voor gasten bij mij thuis en ook wel eens als amusesoepje in kleine glaasjes (zoals op de foto) voor een cateringklus.

Twee keer sangria

Natuurlijk niet echt een gerecht maar ik vond toch dat sangria niet mocht ontbreken als het om Spanje gaat. Heerlijk op warme dagen! Sangria is wel een beetje ‘gevaarlijk’. Het slobbert zo makkelijk weg dat je geneigd bent er meer van te drinken en ook sneller waardoor je sneller op je kop staat. Helemaal als je normaliter geen grote drinker bent en sangria dan naar binnen tikt alsof het ranja is 😉 In de blog vind je de recepten voor zowel rode als lichte sangria.

Lees ook:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*