Heldere bouillon met groenten en wontons

Heldere bouillon met groenten en wontons

Omdat ik laatst schweinshaxe had gemaakt, had ik nog een grote pan zalige bouillon waarin ik het vlees eerst had voorgekookt voordat het in de marinade ging. Die bouillon heb ik ingevroren voor later gebruik en is dus weer uit de vriezer gekomen voor deze heldere Oosterse bouillon met groenten en wontons.

De heldere bouillon maken

Trek een dag eerder een bouillon zoals je dat ook zou doen voor groentesoep met vlees (of eventueel kippensoep als je dat liever hebt). Laat de hele nacht staan zodat je de volgende dag het vet eraf kunt scheppen. Zeef de bouillon vervolgens door zeefdoek of een schone, natte theedoek (laat deze een nacht in water liggen want anders krijg je mogelijk een wasmiddelsmaak) in een punt- of bolzeef. Vlees (of kip) heb je voor dit recept niet nodig. Bewaar dat in de vriezer voor iets anders. De gezeefde bouillon is nu nog ‘blind’ zoals dat wordt genoemd. Dat betekent dat het nog niet echt helder is. Er is niets mis mee als je de bouillon zo wilt gebruiken, maar als je ‘m echt mooi helder wilt, dan ga je clarifiëren. Dit doe je met eiwitten.

Breng de bouillon aan de kook. Klop per liter twee eiwitten met 50 ml water los. Voor dit recept heb je twee liter bouillon nodig en dus vier eiwitten en 100 ml water. Zodra de bouillon goed kookt, doe je het vuur uit en voeg je het eiwitmengsel toe. Laat rusten. De eiwitten binden zich nu aan alle losse deeltjes en overgebleven vet en gaan bovendrijven. Dit schep je er vervolgens gemakkelijk af en houd je een heldere bouillon over.

Teveel gedoe?

Vind je dit allemaal teveel gedoe? Bouillonblokjes zijn uiteraard ook mogelijk maar dit geeft lang niet zo’n volle, krachtige smaak als zelfgemaakt. Ook de wontons maken is veel werk. Voor wontonvelletjes moet je sowieso naar de Aziatische supermarkt, dus eventueel kun je daar ook kant-en-klare wontons uit de diepvries kopen. Die moet je overigens ook nog wel zelf stomen. En tot slot: De groenten heb ik ook gestoomd, gewoon in de magnetron. Als je ze namelijk in de bouillon wilt laten garen, dan kan deze weer wat meer troebel worden. Vind je het clarifiëren ook teveel gedoe en is troebel voor jou prima, dan kun je de groenten wel gewoon garen in de bouillon.

Ingrediënten

 • 2 liter vleesbouillon
 • 12 of 16 wontons met gehakt (volgens recept)
 • 250 gr gesneden nasi/bami groenten (taugé, witte kool, prei, wortel)
 • 2 bosuitjes
 • Paar takjes koriander
 • Thaise vissaus
 • Materialen: grote pan, stoommandje (of vergiet), magnetronschaal

Aan de slag!

 1. Houd de bouillon warm maar laat niet koken!
 2. Zet een grote pan met een bodem water op het vuur en laat zachtjes koken. Zet het stoommandje op een vel bakpapier en omtrek met een potlood. Knip de cirkel uit en leg in het stoommandje. Prik er wat gaatjes in zodat de stoom er goed door kan komen. Zet het mandje op de pan en stoom de wontons in twee porties in 10 minuten gaar.
 3. Doe de groenten in een vergiet en spoel af met koud water. Doe vervolgens met aanhangend vocht in een voor de magnetron geschikte schaal en dek af met een deksel of bord. Stoom de groenten 4 à 5 minuten op de hoogste stand.
 4. Snijd de bosuitjes diagonaal in dunne ringetjes en pluk de blaadjes koriander van de takjes.
 5. Schep in een kom of diep bord wat groenten en 3 à 4 wontons. Giet de bouillon erover en garneer met bosui en koriander. Druppel er eventueel nog wat Thaise vissaus over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*