Hele kip uit de oven

Hele kip uit de oven

Als ik langs een poelier loop, dan loopt werkelijk altijd het water me in de mond als ik de gegrilde kippen op het spit ruik. Maar uiteindelijk vind ik zo’n kip altijd weer een beetje tegenvallen als ik ‘m eet. Het krokante velletje is heerlijk, maar het vlees eronder heeft weinig smaak en is vaak droog omdat ze op een draaiend spit vet en vocht verliezen. Ik vind het dan toch lekkerder om een hele kip in de oven te roosteren zodat je de kip kunt blijven bedruipen om uitdroging te voorkomen en omdat je smaakmakers in de kip kunt stoppen die van binnenuit smaak afgeven aan het vlees. Ik doe dit overigens niet heel vaak omdat een hele kip voor mij alleen teveel is. Maar als ik er zin in heb, dan bedenk ik gelijk wat ik nog met de restjes kan doen. Meestal eet ik dan nog twee dagen iets met kip 😉

Ingrediënten

 • 1 hele kip van ca. 1,5 kilo, op kamertemperatuur
 • ½ bol knoflook
 • 1 citroen
 • 5 takjes tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • 100 gr zachte kruidenboter (recept)
 • Milde olijfolie
 • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Materialen: braadslede, aluminiumfolie

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven met de braadslede erin voor op 220 graden.
 2. Plet de knoflookteentjes en pel ze.
 3. Wrijf de kip in met de kruidenboter en ruim peper en zout. Knijp een helft van de citroen over de kip uit en stop deze met de andere helft en de knoflook, tijm en rozemarijn in de holte van de kip.
 4. Neem de braadslede uit de oven en doe er 3 eetlepels olijfolie in. Leg de kip met de borstzijde naar beneden in de braadslede. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en zet de kip 20 minuten in de oven.
 5. Draai de kip om en rooster 30 tot 40 minuten tot het vel mooi knapperig is. Bedruip de kip tussendoor met het braadvet zodat hij niet uitdroogt.
 6. Prik met een vleespen of satéprikker in het dikste deel van de kip. Wanneer er helder sap uitkomt, is de kip gaar. Komt er rosé gekleurd sap uit de kip, zet ‘m dan weer terug in de oven. Test tussendoor op dezelfde manier.
 7. Neem de braadslede uit de oven en laat de kip even onder aluminiumfolie rusten.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*