Het perfecte broodje hamburger

Het perfecte broodje hamburger

Mijn makkelijke vrijdagavondmaaltijd van gisteren! Een broodje hamburger op z’n tijd is heerlijk, maar dan wel als je het zelf maakt. En dan niet met kant-en-klare hamburgers, maar uiteraard met zelfgemaakte hamburgers. En als je het echt goed wilt doen, ook nog meet vlees wat je zelf hebt gemalen. Maar goed, dat kost wel wat tijd en je moet er ook nog een vleesmolen voor hebben.

Velen claimen het perfecte broodje hamburger te maken en ik ga zeker niemand tegenspreken. Het is gewoon een kwestie van smaak en dit is mijn perfecte versie, zoals ik ‘m het ‘t liefst eet.

Om te beginnen moet je eerst het nodige weten over het vlees voor een heerlijk sappige hamburger. Daar kon ik al een heel artikel over schrijven en dat heb ik dan ook gedaan. Hier kun je lezen hoe je de lekkerste hamburgers moet maken.

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt (zie het hamburgerartikel)
  • 4 hamburgerbroodjes (recept)
  • 8 plakjes cheddar (echte en niet de processed smeltkaas)
  • 8 plakjes bacon of ontbijtspek
  • Paar blaadjes krulsla of ijsbergsla, grof gescheurd
  • 1 grote rode ui, in heel dunne ringen
  • 12 grote, dunne schijfjes augurk
  • Hamburgersaus of ketchup (recept hamburgersaus)
  • Boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: 8 plakjes tomaat (ik gebruik ze dus niet)
  • Hulpmiddelen: huishoudfolie, 2 koekenpannen, broodrooster of grillpan

Aan de slag!

  1. Kneed het gehakt kort door met ruim peper en zout. Ik gebruik zelf 1 theelepel peper en 2 theelepels zout. Maak van het gehakt een cilindervorm met een doorsnede van 10 cm. Verpak het gehakt stevig in vershoudfolie en draai de uiteinden goed vast. Laat de rol minstens een uur, maar bij voorkeur 4 uur, opstijven in de koelkast.
  2. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan en bak hierin de plakjes bacon of ontbijtspek knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Veeg de koekenpan met keukenpapier schoon.
  3. Neem de gehaktrol uit de koelkast en snijd er met een scherp mes door de folie heen 8 niet te dikke hamburgers van (ca. 2 cm). Verwijder de folie.
  4. Verhit in beide koekenpannen een beetje boter en bak in elke pan 4 hamburgers in 3 tot 5 minuten gaar. Druk de hamburgers niet met een spatel plat en draai ze niet te vaak om.
  5. Snijd ondertussen de broodjes doormidden en rooster ze kort in de broodrooster of grillpan tot ze licht knapperig zijn.
  6. Beleg de onderste helften van de broodjes als volgt: hamburgersaus of ketchup, hamburger, kaas, hamburger, kaas, rode ui, augurk, (optioneel tomaat), spek en sla en nog wat hamburgersaus of ketchup. Bovenste helft erop en klaar!
  7. Uiteraard kun je de lagen ook op jouw gewenste manier opbouwen. Bijvoorbeeld door onderop en tussen de hamburgers ook sla en andere ingrediënten te verdelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*