
Het verschil tussen kruiden en specerijen
De benamingen ‘kruid’ en ‘specerij’ worden nogal eens door elkaar gehaald terwijl ze toch echt niet hetzelfde zijn. De overeenkomst is dat ze beiden worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen en dat ze plantaardig zijn, maar daar houdt het dan wel op.
Kruiden
Kruiden komen doorgaans uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit de bladeren en houtvrije stengels van groene planten. Ze worden zowel vers als in gedroogde vorm gebruikt.
Specerijen
Specerijen komen meestal uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en bestaan uit andere plantendelen, zoals wortels, zaden, meeldraden, peulen, vruchten, bast en bloemknoppen. Enkele specerijen worden ook wel vers gebruikt, zoals gember, maar de meeste specerijen in gedroogde (poeder)vorm.
Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm.
Soms kan een kruid ook een specerij zijn. Denk bijvoorbeeld aan koriander. De blaadjes en groene stengels zijn een kruid, terwijl de zaden weer een specerij zijn (ketoembar). Ook korianderwortel wordt gebruikt, vooral vers in de Thaise keuken.
Tip! Als je veel verse kruiden moet fijnhakken, is een wiegemes echt ideaal! Hiermee heb je binnen no-time een heel bosje kruiden gehakt!
Veelgebruikte specerijen
Kruidnagel (bloemknop)
Saffraan (meeldraden)
Mosterdzaad
Komijn (zaad)
Kummel/karwij (zaad)
Koriander (zaad)
Peper (vrucht)
Cayennepeper/chilipeper (vrucht)
Nootmuskaat (zaad)
Piment (vrucht)
Jeneverbes (vrucht)
Kaneel (bast)
Gember (wortelstok)
Geelwortel/kurkuma (wortelstok)
Steranijs (vrucht)
Anijs (zaad)
Foelie (zaadmantel van de muskaatnoot)
Laos (wortel)
Kardemom (peul)
Sesam (zaad)
Venkelzaad
Kerrie (geen specerij op zich, maar een specerijenmengsel)
Veelgebruikte kruiden
Basilicum
Bieslook
Bonenkruid
Citroenmelisse
Dille
Dragon
Kervel
Korianderblad
Laurier
Marjolein/majoraan
Munt
Oregano
Peterselie
Rozemarijn
Salie
Selderij
Tijm