Hoisinsaus

Hoisinsaus

Hoisin saus is een dikke, zoete saus uit de Kantonese keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen (miso), suiker, rijstazijn, knoflook, een klein beetje chili en andere smaakmakers. De saus wordt gebruikt in vleesmarinades, om vlees mee te glaceren, als roerbaksaus of als dip. Ook in de Vietnamese keuken, waar het tương đen heet, is de saus populair. Vooral bij phở.

Hoisinsaus kun je gewoon in potjes of flesjes in de supermarkt kopen maar die bevatten ontzettend veel toevoegingen. Om maar niet te spreken over de hoisin woksauzen, die zijn nog erger. En dat terwijl je in 10 minuten zelf een potje vol maakt zonder al die onnodige ingrediënten. In een gesteriliseerd potje (maximaal een half uur van tevoren gesteriliseerd), kun je de saus weken goed houden in de koelkast. Alleen zul je voor de misopasta naar een Aziatische winkel moeten, dat kom je in de supermarkt niet tegen. Miso blijft trouwens in de koelkast ook eeuwig goed. Ik heb standaard een bakje rode miso in de koelkast staan, voor onder andere – uiteraard – misosoep.

Ingrediënten

  • 140 gr rode misopasta
  • 1 grote teen knoflook
  • ½ tl vijfkruidenpoeder
  • 120 ml honing
  • 2 el rijstazijn
  • Snufje cayennepeper
  • 1 el zonnebloemolie
  • Materialen: steelpannetje, glazen (weck)potje, eventueel een fijne rasp

Aan de slag!

  1. Hak de knoflook heel fijn of rasp het. Gebruik geen knoflookpers. De knoflook verbrandt dan te snel en het sap wat vrijkomt is penetrant en overheerst.
  2. Verhit de olie in een steelpannetje en fruit hierin zachtjes de knoflook. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat 5 minuten al roerend zachtjes koken. Laat afkoelen en doe daarna over in een gesteriliseerd potje.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*