Hollandse borrelplank met roggebrood en zuur

Hollandse borrelplank met roggebrood en zuur

Ik heb al ontelbare keren een borrelplank gemaakt in mijn leven en dat is dan altijd een allegaartje van wat ik lekker vind of van wat er nog in huis was. Vandaag is het Pasen (alweer voorbij wanneer je dit leest) en daar doe ik verder niets aan. Voor mij is het een gewone zondag, de enige dag in de week dat ik vrijwel nooit aan het koken ben om een dag rust te hebben. Maar toch een beetje speciaal voor Pasen heb ik nu eens een lekker Hollandse borrelplank met roggebrood en zuur. Dit zet ik einde van de middag op tafel, trek een flesje wijn open en doe daar heerlijk mijn maal mee!

Hollandse borrelplank

De naam zegt natuurlijk al genoeg, bijna alles op de borrelplank is typisch Hollands. In ieder geval de kaas, worst en Fries roggebrood. Mosterd, piccalilly, augurkjes en ingelegde uitjes zijn weer niet typisch Hollands maar wel sinds lange tijden ingeburgerd in de Nederlandse keuken. Wel heb ik Groninger grove mosterd gebruikt omdat in het Hollandse te houden. Hieronder zie je wat ik allemaal op de borrelplank heb. De gemarineerde kaas (jong belegen) heb ik pas geleden speciaal hiervoor gemaakt. Dit laat je eerst minimaal drie dagen staan in een weckpot. Als je daar geen zin in hebt of het lijkt je niet lekker, kun je dit natuurlijk gewoon vervangen door een andere Hollandse kaas. De droge worst op mijn borrelplank is Drentse metworst. Deze is zonder kruidnagel maar met vind ik ook heerlijk.

Ingrediƫnten

 • Grillworst (met kaas)
 • Oude of overjarige kaas
 • Gemarineerde kaas (recept)
 • Hollandse droge worst
 • Leverworst (boeren)
 • Ossenworst
 • Eieren met rookvlees
 • Roggebrood
 • Notenmelange
 • Kleine augurkjes
 • Zilveruitjes en/of gele uitjes
 • Grove mosterd
 • Piccalilly
 • Materialen: kookpan

Aan de slag!

 1. Kook een paar eieren hard en laat ze afkoelen in koud water. Snijd de eieren in partjes en omwikkel ze met een plakje rookvlees.
 2. Warm de grillworst op in de magnetron of oven. Snijd sneetjes roggebrood in vierkante stukjes.
 3. Snijd alle worst in plakjes en de kaas in blokjes en rangschik op een schaal of plank met roggebrood en de eieren.
 4. Doe noten, zuur en mosterd in schaaltjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*