Hollandse gehaktballen

Hollandse gehaktballen

Ik maak ze zo vaak, minstens eens per maand, en dan blijkt dat ik het recept nog nooit online heb gezet! Mijn befaamde beschuitstuitâhs, de Haagse benaming voor gehaktballen 😉 Die naam kregen de gehaktballen omdat men vroeger heel veel beschuit, paneermeel of oud brood in het vlees gebruikte om het goedkoop te houden. Zo had men minder vlees nodig om toch ballen van formaat te draaien. Daarnaast zorgt het beschuit e.d. ervoor dat de ballen meer vocht op kunnen nemen zodat ze sappiger blijven, want de ballen lagen vroeger de hele dag in de jus te dobberen in o.a. koffiehuizen (en volgens mij is dat nog steeds zo). Typisch voor de Haagse bal is dat er altijd half-om-halfgehakt wordt gebruikt en niet 100% rundergehakt. Half-om-half is wat vetter en daardoor ook al sappiger.

Ik maak mijn gehaktballen acht van de tien keer van rundergehakt omdat dat gezonder is, maar om eerlijk te zijn vind ik ze wel lekkerder van half-om-half gehakt. Dat heb ik gisteren dan ook weer eens gebruikt. Verder doe ik er van alles bij voor de smaak. En natuurlijk ook beschuit (of panko), alleen niet zo veel als wat ze vroeger gebruikten. Paneermeel uit een pakje gebruik ik nooit, want ik vind dat altijd al snel muf worden en dat proef je. Je kunt ook een paar oude witte boterhammen zonder korst fijnmalen in een foodprocessor of twee witte boterhammen weken in 100 ml koude melk.

Ingrediënten

 • 500 gr runder- of half-om-halfgehakt
 • 1 kleine ui, fijngesnipperd
 • 2 beschuiten, fijngemalen (of 20 gr panko)
 • 1 groot ei
 • Scheutje ketjap
 • Scheutje Worchestershiresaus
 • 2 tl paprikapoeder
 • Bloem
 • 250 gr boter (echte)
 • 500 ml warme runderbouillon
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddelen: kom, braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Doe het gehakt in een kom en voeg ei, beschuit, ui, ketjap, Worchestershiresaus, paprikapoeder en ruim peper en zout toe. Kneed alles heel goed door tot het gehakt heel fijn van structuur is. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en/of peper toe. Het gehakt mag best wat zoutig smaken want tijdens het sudderen wordt het weer wat flauwer.
 2. Draai met vochtige handen 4 à 5 stevige ballen. Ik doe zelf altijd 5. Doe wat bloem op een bord en rol de gehaktballen erdoor. Klop teveel bloem eraf.
 3. Verhit de boter in de braadpan op het sudderplaatje op een middelgrote pit, maar wel op vol vermogen. Zodra de boter niet meer bruist en lichtbruin is, kunnen de ballen erin. Bak ze rondom goed bruin.
 4. Voeg de bouillon toe en laat aan de kook komen. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag.
 5. Laat de gehaktballen minstens een uur (liever nog wat langer) zachtjes sudderen. Draai ze zo nu en dan om.

Tip: Wil je een lekkere dikke jus? Schep dan 2 soeplepels van het braadvocht over in een steelpannetje en houd dit warm op een klein pitje. Maak dan in een kommetje een papje van een eetlepel maïzena en een scheutje koud water en roer dit met een garde beetje voor beetje door het braadvocht tot de gewenste dikte. Breng, indien nodig, op smaak met wat zout en peper.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*