Hollandse macaroni zonder pakjes of zakjes

Hollandse macaroni zonder pakjes of zakjes

Hollandse macaroni… dit moet je niet een Italiaan voor z’n neus zetten want die zou hiervan gruwelen 😉 Maar ja, dit is wel al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw enorm populair in veel Nederlandse huishoudens. Ik maakte het vandaag op verzoek van mijn mama. Omdat ze net een nieuwe heup heeft gekregen, kan ze nog niet zo goed uit de voeten en ze liet dit liever aan mij over dan aan haar man (mijn bonusvader) 😉

Zoals bij zoveel recepten, geldt voor Hollandse macaroni ook: zoveel families, zoveel variaties. Dit is zoals ik het maak zonder pakjes en zakjes. Mijn bonusvader houdt zelfs van wat ze thuis ‘bijstandsmacaroni’ noemen; macaroni met veel gebakken ui, smac in blokjes en ketchup. Mijn mama gruwelt ervan dus als hij er zin in heeft, maakt hij het voor zichzelf en krijgt mama iets anders te eten. Val me alsjeblieft niet aan op de term ‘bijstand’. Bij voormalige buren van mijn ouders, met zes kinderen die het niet breed hadden, kwam dit zo op tafel en zij noemden het zelf altijd gekscherend bijstandsmacaroni. Vooral tegen het einde van de maand als er nog net geen nieuw salaris binnen was. En zo hebben wij die term overgenomen.

Hollandse macaroni zonder pakjes en zakjes

Waar mijn moeder voor de Hollandse macaroni altijd een zakje gedroogde macaroni/spaghettimix gebruikt, doe ik dat weer niet want ik kook niet met pakjes en zakjes. Ja, ik gebruik wel gedroogde kruiden maar deze zijn puur gedroogd en bevatten niet de onnodige toevoegingen (zoals suiker en E-nummers) en geen zout (vaak teveel aanwezig in kant-en-klare mixen). Suiker vind ik niet nodig en zout voeg ik naar eigen smaak toe. Verder gebruik ik dan tomatenpuree (bevat ook geen toegevoegde suikers en zout) voor de licht rode kleur. Ketchup kan ook maar weet wel dat dit meestal veel toegevoegde suikers en zout bevat. Een alternatief is ketchup zonder toegevoegde suikers en zout.

Ingrediënten

  • 500 gr elleboogjesmacaroni
  • 500 gr gehakt
  • 250 gr spekjes of hamblokjes (of smac)
  • 400 gr grove soepgroenten
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gedroogde tijm
  • ½ tl gedroogde rozemarijn
  • 6 el tomatenpuree of ketchup
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Geraspte kaas
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: 1 rode chilipeper
  • Materialen: grote kookpan, hapjespan

Aan de slag!

  1. Snij de uien in dunne halve ringen en snijd de knoflook (en optioneel chilipeper) fijn.
  2. Breng een grote pan water met ruim zout aan de kook.
  3. Verhit ondertussen een eetlepel olie in een hapjespan. Bak het gehakt met peper en zout rul maar nog niet bruin. Voeg de spekjes toe en bak mee tot het gehakt bruin is. Schep met vet en al op een bord.
  4. Doe weer een lepel olie in de pan en bak ui en knoflook (en optioneel chilipeper) tot de ui iets zachter is. Voeg de soepgroenten met de kruiden toe en bak zachtjes tot alle groenten zacht zijn. Dan tomatenpuree of ketchup toevoegen en nog enkele minuten meebakken. Schep het gehakt en de spekjes met vet erdoor. Proef en breng indien nodig hoger op smaak met zout en peper.
  5. Kook de macaroni volgens aanwijzingen op de verpakking (beet)gaar.
  6. Giet de macaroni af en meng het gehakt-groentemengsel erdoor. Eventueel met meer tomatenpuree of ketchup.
  7. Serveer de Hollandse macaroni met geraspte kaas. Eventueel elk bord nog even in de magnetron om de kaas te laten smelten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*