Holsteiner schnitzel – schnitzel op brood met een spiegeleitje

Holsteiner schnitzel – schnitzel op brood met een spiegeleitje

Een Holsteiner schnitzel is echt een schnitzel naar mijn bekkie want met een aantal van mijn favoriete ingrediënten: brood, ansjovis, kappertjes en ei. De gepaneerde schnitzel wordt geserveerd op een dikke snee brood met daarop dus kappertjes, ansjovis en een spiegeleitje. Wil je het gerecht wat completer maken, doe er dan nog een simpele salade en/of dunne frietjes bij.

Op de foto een salade van baby romaine (little gem), witlof, komkommer en een dressing van extra vergine olijfolie, appelazijn, peper en zout.

Holsteiner schnitzel

De Holsteiner schnitzel heeft overigens niets te maken met de Duitse streek Holstein maar meer met de diplomaat Baron Friedrich August von Holstein. Tenminste, dat wordt gedacht. Zo zou hij in zijn stamlokaal in Berlijn (Restaurant Borchardt, bestaat nog steeds) op een dag “Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell!” (voorgerecht en m’n schnitzel, snel, snel) hebben geroepen omdat hij haast had, waarop de waard alles op één bord serveerde. Hierop zouden ook nog gerookte zalm, sardientjes en croutons zijn geserveerd. Aan de andere kant komen zowel de termen ‘Holsteiner schnitzel’ als ‘schnitzel Holsteiner Art’ al voor in Duitse kookboeken sinds halverwege de 19e eeuw.

Schnitzel zelf maken en paneren

Schnitzels koop ik nooit gepaneerd maar maak ik altijd zelf. Dit omdat er iets mis is met de gepaneerde schnitzels uit de supermarkt; kom ik zo op terug. En ja, natuurlijk kan ik ook naar de slager gaan maar de enige die nog redelijk bij mij in de buurt te vinden is, is zo vreselijk duur dat je het beter een vleesjuwelier kunt noemen. Ik kom daar wel als ik een mooi stuk vlees wil wat je sowieso niet in de supermarkt ziet, maar niet voor een doorsnee stukje vlees waarvoor je de hoofdprijs betaalt. Maar waarom dan niet voorgepaneerd uit de supermarkt? Nou, dit omdat een schnitzel dan meestal bestaat uit stukjes aan elkaar geplakt vlees met heel veel water en onnodige ingrediënten die de boel bij elkaar moeten houden. Aan elkaar geplakte afsnijdsels dus… En dan meestal ook met een te dikke paneerlaag om het meer te laten lijken. Zelf een schnitzel maken is helemaal niet moeilijk. Je neemt gewoon het vlees wat je wilt gebruiken (kalfs- of varkenslapjes of kipfilet), slaat dit tussen velletjes vershoudfolie goed plat en dan paneren. Ik vind dit ook nog leuk om te doen en zo weet je wat je eet! Meer over de kant-en-klaar gepaneerde schnitzel lees je hier en hier.

Ingrediënten

  • 4 schnitzels (naar wens kalf, varken of kip)
  • 4 dikke sneden brood
  • 4 eieren
  • 8 ansjovisfilets (meer mag ook)
  • Kappertjes
  • 1 citroen
  • Neutrale olijfolie
  • Boter en zonnebloemolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: bloem, ei en paneermeel om te paneren
  • Materialen: koekenpan, grillpan

Aan de slag!

  1. Ongepaneerde schnitzel eerst bestrooien met zout en peper en dan paneren (volgorde: bloem, ei, paneermeel).
  2. Verhit wat boter met zonnebloemolie in een koekenpan en bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Bedek losjes met aluminiumfolie (glanzende kant naar beneden) om ze warm te houden.
  3. Verhit ondertussen ook een grillpan. Besprenkel de sneden brood met wat olijfolie en grill ze aan beide kanten. Je kunt ze ook toasten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ik vind zelf een grillpan sneller gaan.
  4. Verhit weer wat boter in de koekenpan en bak 4 spiegeleitjes.
  5. Leg op elke snee brood een schnitzel en verdeel daarover ansjovis en wat kappertjes. Leg er tot slot een spiegeleitje op en maal er nog wat peper over.
  6. Serveer met een partje citroen en eventueel frietjes en/of een salade.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*