Hong shao rou – Chinees rood gesmoord buikspek

Hong shao rou – Chinees rood gesmoord buikspek

Hong shao rou zie je helaas bij de gemiddelde Chinees op de hoek niet op de kaart staan. Ik heb het één keer gegeten in een eettentje in de Chinese buurt (Zeedijkbuurt) in Amsterdam. Nooit meer heb ik ergens anders iets gezien wat er op leek. En de naam wist ik ook niet meer maar nu zag ik pas een foto en dacht: “hee, dat ken ik en het was gruwelijk lekker!” Bleek dus hong shao rou te heten. Tja, en als je dat weet, ga je op zoek. En zo werd dit gerecht, wat rood gesmoord buikspek is, aan mijn recepten toegevoegd!

Spek voor hong shou rou

Eigenlijk moet je voor hong shao rou buikspek aan één stuk hebben want dan kan je het iets dikker snijden. Je zou het aan de slager kunnen vragen of ze het in huis hebben of eventueel bestellen. Online is het ook te bestellen maar de verzendkosten zijn vaak hoger dan het spek zelf. Speklappen (wordt ook uit buikspek gesneden) zijn ook prima maar kijk of je wat dikkere kunt vinden. Verder heb je hiervoor Shaoxing wijn nodig, wat Chinese rijstwijn is. Dit is te koop in de Aziatische supermarkt; ik koop het voor € 1,95 voor een fles van 600 ml. Geen Aziatische winkel in de buurt? Vervang het dan door droge sherry. Ook gaat er naast donkere sojasaus lichte sojasaus in. Grotere supermarkten hebben dit doorgaans wel in het assortiment, en uiteraard vind je het sowieso in de Aziatische winkel. Kun je het niet vinden, dan gebruik je gewoon meer donkere sojasaus.

Tijdens het proces van dit recept maak je een karamel waarin je het gekookte vlees bruint. Het recept wat ik volgde was op basis van suiker, uiteraard, en olie in plaats van water. En dan de suiker met de olie tegelijk verhitten. Maar dat werkte helemaal niet goed. Het duurde vreselijk lang en uiteindelijk had ik na drie kwartier nauwelijks gesmolten suiker maar een soort harde, bruine suikerklonten. Dus heb ik dat weggegooid en ben ik opnieuw begonnen op mijn eigen manier. Dat werkte gelukkig wel! Desalniettemin duurt ook dit nog wel even maar goed, het is toch al geen snel klaar recept 😉

Ingrediënten

 • 800 gr buikspek of dikke speklappen
 • 6 bosuitjes
 • 3 cm verse gember
 • 3 el suiker
 • 80 ml Shaoxing wijn (of droge sherry)
 • 500 ml van het kookvocht
 • 3 el lichte sojasaus
 • 1,5 el donkere sojasaus
 • 2 steranijs
 • 2 el (30 ml) zonnebloem- of arachideolie
 • Materialen: kookpan, grote braadpan, sudderplaatje of vlamverdeler

Aan de slag!

 1. Snijd het spek in blokjes van 2,5 cm. Schil de gember en snijd in plakjes. Snijd de bosuitjes in stukjes van ca. 3 cm.
 2. Doe het spek met de helft van de bosuitjes en een derde van de gember in een pan en voeg voldoende water toe tot alles goed onder staat. Breng op hoog vuur aan de kook en laat ca. 5 minuten flink doorkoken. Schep met een schuimspaan het schuim eraf totdat het vocht helder is. Schep het spek in een vergiet en spoel goed af met koud water. Het kookvocht moet je nog bewaren.
 3. Doe de olie in een braadpan en verwarm tot het goed heet is maar nog niet walmt. Ik deed dit op de kleinste gaspit maar wel op z’n hoogste stand. Voeg de suiker toe. Roer niet (!) maar maak met de pan cirkelende bewegingen zodat de suiker gelijkmatig over de bodem verdeeld blijft. Zodra de suiker begint te kleuren en iets smelten (tussendoor steeds even cirkelen met de pan) voeg je een halve soeplepel van het kookvocht toe. Doe voorzichtig want dit gaat even spetteren. Het mengsel gaat nu bruisen en de suiker smelten.
 4. Zodra het mengsel amberkleurige karamel is, voeg je voorzichtig het spek toe. Laat het spek al omscheppend in enkele minuten bruinen. Let goed op dat de karamel niet verbrandt!
 5. Voeg de Shaoxing of sherry toe en schraap met een houten lepel over de bodem van de pan om aanbaksels los te maken (dit heet deglaceren).
 6. Voeg lichte en donkere sojasaus, de rest van de bosuitjes en gember, steranijs en 500 ml van het kookvocht toe (het vlees moet 1 à 2 cm onder staan) en breng op middelhoog vuur aan de kook. Verlaag het vuur, doe een sudderplaatje of vlamverdeler onder de pan en laat 1,5 uur met het deksel schuin op de pan zachtjes stoven. Roer af en toe door.
 7. Als het spek na een uur al vrij mals is maar het vocht nog niet gereduceerd, neem dan het deksel van de pan en laat reduceren tot het een glace (glazuur) is. Let goed op en roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Serveer de hong shao rou met de glace op witte rijst.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*