Hongaarse goulash zonder paprika

Hongaarse goulash zonder paprika

Wie mij kent, weet dat ik paprika verafschuw. Vers, ingemaakt of verwerkt, ik vind het gewoon echt vies. Het overheerst zo’n beetje elke andere smaak in een gerecht en bovendien boer ik het de hele avond op. Typisch Nederlands ook om overal paprika in te verwerken. Je kunt in de supermarkt zowat geen voorgesneden groentemixen meer vinden waarin geen paprika is verwerkt. Nou vind ik het heerlijk om zelf alle groenten te snijden wanneer ik een mix nodig heb voor een gerecht (ik word echt Zen van het betere snijwerk), maar als je alleen bent is het wel een nadeel dat je vaak teveel moet inkopen voor slechts een kleine portie. Je blijft dan met overschot zitten waarvoor je ook weer wat moet bedenken want weggooien is immers zonde. Overigens hou ik wel van paprikapoeder (dus ook van paprikachips), bij voorkeur de gerookte. Maar paprikapoeder wordt dan ook niet gemaakt van paprika’s, maar van een bepaald soort milde pepers. Check deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar eens.

Maar goed, het gaat hier uiteindelijk niet om een verhandeling over paprika. Het gaat om mijn Hongaarse goulash zonder paprika. Wat op zich ook weer enige uitleg behoeft. Ten eerste wordt vaak gedacht dat alles wat Hongaars is, volgestopt is met paprika. Maar het is vaker paprikapoeder dan verse paprika. Daarnaast is goulash in Hongarije een soep. Wij noemen dat dan weer goulashsoep. Goulash zoals dat bij ons bekend is, de ingedikte versie als stoofschotel, wordt in Hongarije pörkölt genoemd. De soep maak ik overigens ook een paar keer per jaar. Dat recept volgt nog wel eens.

Wat je bij deze goulash eet, is helemaal aan jou. Houd er echter wel rekening mee dat er al aardappels (= koolhydraten) zijn verwerkt in het gerecht. Voor mij is een simpele groene salade met wat olijfolie, balsamico, peper en zout erbij voldoende. Je kunt de aardappels overigens ook weglaten. Gebruik dan wel wat minder bouillon. Het zetmeel van de aardappel zorgt namelijk voor een goede binding. Laat je dit weg, dan is het gerecht dunner wanneer je teveel vocht gebruikt of je moet het nog langer laten stoven.

Ingrediënten

 • 500 gr runderriblappen, in blokjes
 • 2 (rode) uien, in dunne halve ringen
 • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
 • 2 romatomaten, zonder zaden en in stukjes
 • 2 grote aardappels, in blokjes
 • 1,5 el paprikapoeder
 • ½ el gerookte paprikapoeder
 • 1 tl karwijzaad
 • 500 ml runderbouillon
 • 3 el milde olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Benodigdheden: braadpan met dikke bodem, sudderplaatje

Aan de slag!

 1. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees op hoog vuur snel rondom bruin. Schep het vlees met een schuimspaan op een bord.
 2. Verlaag het vuur en fruit de ui met de knoflook in het bakvet ca. 5 minuten tot de uien zacht zijn.
 3. Voeg het vlees weer toe, samen met de 2 soorten paprikapoeder en het karwijzaad, peper en zout en bak nog eventjes al omscheppend door.
 4. Voeg de bouillon toe en laat het geheel op laag vuur op een sudderplaatjes met het deksel schuin op de pan 2 uur zachtjes stoven.
 5. Voeg na die 2 uur de aardappel en tomaat toe en laat nog een half uur zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan. Wil je wel verse paprika erin, voeg deze dan tegelijk met de aardappel en tomaat toe. Verse paprika is overigens geen vervanger van paprikapoeder. Het poeder heb je ook echt nodig voor de smaak.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*