Huevos a la Flamenca (Spaanse flamenco eieren)

Huevos a la Flamenca (Spaanse flamenco eieren)

Elke zaterdag kijk ik op BBC 1 Saturday Kitchen Live. De kookprogramma’s van de Britse BBC zijn sowieso favoriet bij mij. En toen zag ik onlangs de Britse chef Rick Stein toch iets lekkers maken, het water liep me in de mond! Heb het recept gelijk opgezocht, maar het ook gelijk weer naar eigen smaak aangepast. Rick Stein gebruikte bijvoorbeeld sperziebonen en tuinerwten, die heb ik vervangen door kikkererwten, ik heb meer ham en chorizo gebruikt (voor 2 personen zelfs meer dan wat hij voor 4 personen gebruikt), nog wat tabasco toegevoegd en geroosterde paprika weggelaten omdat ik nou eenmaal niet van paprika hou. Wil je zijn oorspronkelijke recept zien, klik hier. Ik geef toe dat die er wel wat levendiger uitziet door het groen van de bonen en erwten. Daarmee ga ik het ook nog eens maken, want zeker is dat ik dit echt vaker ga maken zo lekker!

Ingrediënten

  • 2-4 eieren
  • 200 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr Serranoham
  • 100 gr zachte chorizo
  • 1 blik (400 gr) gepelde tomaten (liefst San Marzano)
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl tabasco chipotle
  • 1 volle tl gerookt paprikapoeder hot
  • 1 volle el gehakte peterselie
  • 1 el milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: hapjespan met deksel

Aan de slag!

  1. Snipper de ui, hak de knoflook grof, snijd de ham in stukjes en de chorizo schuin in plakjes. Laat de kikkererwten uitlekken.
  2. Verhit de olie in de pan op matig vuur en fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten.
  3. Voeg de ham en paprikapoeder toe en bak al omscheppend ca. 3 minuten mee.
  4. Voeg de tomaten, tabasco, tomatenpuree en chorizo toe en laat met het deksel op de pan 10 minuten op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Maak kuiltjes in het gerecht en breek hierin voorzichtig de eieren. Doe het deksel terug op de pan en laat zo 5 tot 10 minuten pruttelen tot de eiwitten gestold en de dooiers nog zacht zijn. Garneer met peterselie en serveer direct.

Advertentie
 

One Comment

  1. Melanie says:

    Ik maak dit gerecht al jaren maar ik doe er in blokjes gesneden aardappel (eerst 10 min koken) in, in stukjes gesneden tomaten, en een in stukjes gesneden rode paprika, en soms krijgt iedereen er een gekookt ei bij om er zelf doorheen te snijden (ipv ei in het gerecht te laten garen). Soms is salami ipv chorizo ook lekker (maar niet zo Spaans). Ik gebruik wel doperwtjes en sperzieboontjes (gewoon kleine blikjes, hoeft in dit gerecht niet per se vers vind ik).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*