Hummus uit Israël op de klassieke manier

Hummus uit Israël op de klassieke manier

Als je eens een keer zelf hummus hebt gemaakt, dan koop je het nooit meer in de supermarkt! Ik vind deze mezze van kikkererwten echt zo ontzettend lekker, dat ik het soms zelfs in plaats van boter op mijn brood smeer. En dan met wat rookvlees of rosbief. Yum! Ook lekker is gewoon als dip met wat geroosterd pitabrood of rauwkost en ik maak hummus ook altijd wanneer ik falafel maak of een complete mezzeschotel wanneer ik vrienden te eten heb.

Klassieke hummus zoals het hoort

Ik heb heel lang hummus (ook wel gespeld als hoummous, hoemoes of choemoes) op de verkeerder manier gemaakt, namelijk met olijfolie en komijn erdoor. Echter moet de olijfolie erover en optioneel de komijn als topping. Al doe ik nog steeds de komijn erdoor omdat ik dat gewoon heel lekker vind. Ook schijnt kikkererwten uit blik een no-go te zijn, je moet juist eerst droge kikkererwten weken en dan koken. Dat kost alleen wel behoorlijk wat tijd want je moet dan al een dag eerder beginnen. Voel je voor een snelle hummus gerust vrij om wel kikkererwten uit blik te gebruiken. Voor de hoeveelheid van dit recept heb je dan twee blikken nodig.

Ingrediënten

  • 250 gr gedroogde kikkererwten
  • 2 tot 4 teentjes knoflook
  • 275 gr lichte tahin (sesampasta)
  • Sap van een citroen
  • 2 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • Snufje paprikapoeder of nog beter: sumak
  • 1 el verse koriander of peterselie, fijngehakt
  • Olijfolie van goede kwaliteit
  • Optioneel: gemalen komijn, snufje cayennepeper
  • Benodigdheden: kom, kookpan, foodprocessor/blender

Aan de slag!

  1. Doe de kikkererwten in een kom met 1 theelepel baking soda, overgiet met minstens tweemaal het volume aan water en laat ze een nacht (12 uur) weken.
  2. Giet de kikkererwten af en doe ze in een pan met water en de andere theelepel baking soda. Zorg dat de kikkererwten ongeveer 3 cm onder water staan. Breng aan de kook, doe het vuur laag vuur laag en laat met het deksel op de pan ca. 45 minuten koken. Mogelijk moet het langer als de kikkererwten groot zijn. Ze zijn gaar als ze mooi zacht zijn en gemakkelijk breken als je ze tussen duim en wijsvinger drukt zonder dat het puree wordt. Giet af maar vang het kookvocht wel op. Gebruik je kikkererwten uit blik, vang dan ook het vocht uit het blik op. Houd wat kikkererwten apart voor de garnering.
  3. Nu ga je de hummus maken. Doe de kikkererwten in de keukenmachine met de knoflook, tahin en wat citroensap en laat draaien tot een puree. Voeg vervolgens beetje bij beetje van het kookvocht toe tot de hummus zalvig is. Breng op smaak met zout en indien nodig nog wat citroensap. Niet klassiek maar wel lekker eventueel ook nog komijn en cayennepeper.
  4. Serveer de hummus op een diep bord of in een schaaltje en bestrooi met paprikapoeder of sumak en koriander of peterselie. Giet er nog wat olijfolie over en garneer met de overgebleven kikkererwten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*