Ierse corned beef hash

Ierse corned beef hash

Met vis uit blik heb ik totaal geen moeite, maar vleesconserven ben ik niet zo’n fan van. Op een uitzondering na: corned beef. Dat eet ik graag op een verse witte boterham. Het is ook in blik te koop en daarmee maak je een traditionele Ierse corned beef hash.

Wat gaat er in corned beef hash?

Zoals alle Ierse gerechten zijn er verschillende variaties, elk huishouden heeft zijn eigen versie. De basis van de hash bestaat echter altijd uit, uiteraard, corned beef met aardappels en ui. In de loop der tijd was het vaak afhankelijk van wat er verder nog beschikbaar was aan groenten of groenterestjes. Vaak was dat kool, wortel of erwten. Je kunt er dus groenten aan toevoegen maar ik kies ervoor om groenten er apart bij te doen. In dit geval erwten omdat dat een populaire groente is op de Britse eilanden. Al moet ik er niet aan denken, maar oorspronkelijk werd het gerecht als ontbijt gegeten, vaak met een gebakken eitje erop.

Ingrediënten

 • 2 blikjes corned beef
 • 1 kg vastkokende aardappelen
 • 2 uien
 • 50 gr boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, vergiet, hapjespan

Aan de slag!

 1. Zet de blikjes corned beef minstens een uur voor gebruik in de koelkast. Als het goed koud is, snijd het gemakkelijker in blokjes en valt het niet meteen uit elkaar.
 2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng een pan water met wat zout aan de kook.
 3. Doe de aardappelblokjes in het kokende water en kook 10 minuten. Spoel met koud water af in een vergiet en laat goed uitlekken.
 4. Snipper de uien en snijd de corned beef in blokjes.
 5. Verhit de boter in de koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de aardappelblokjes toe en bak al omscheppend tot ze goudgeel zijn.
 6. Voeg de corned beefblokjes toe en bak mee tot de aardappelblokjes goudbruin zijn. Schep heel voorzichtig om. De blokjes gaan wat uit elkaar vallen maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Breng op smaak met zout en peper.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*