In de pan gebakken plat brood

In de pan gebakken plat brood

Plat brood wordt eigenlijk wel over de hele wereld gegeten. Van de naan in India tot de roti in Suriname. Als je deze lijst in Wikipedia bekijkt, zal het je verbazen hoeveel landen hun eigen vorm van flatbread hebben. Veelal wordt het gemaakt zonder gist en dat scheelt tijd want het hoeft immers niet te rijzen. De ene soort wordt gebakken in de oven, en de andere soort weer op een plaat of in een pan. Voor dit recept heb je geen oven nodig want het brood wordt in een pan gebakken. Het deeg wordt met yoghurt gemaakt, maar je hoeft niet bang te zijn dat je daardoor een zuur brood krijgt. Je proeft het namelijk niet terug. Het zuur is nodig om het rijsmiddel (meestal bakpoeder) uit het zelfrijzende bakmeel meer te activeren. Het brood zal tijdens het bakken ietsjes rijzen waardoor het luchtiger wordt dan bijvoorbeeld de Mexicaanse tortilla, Surinaamse roti of Turkse yufka, maar ze gaan ook weer niet zo bol staan als de bekende pitabroodjes, waarin wel gist is verwerkt.

Ingrediënten

  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml Turkse of Griekse yoghurt
  • 7 gr zout
  • Optioneel: olijfolie, za’atar
  • Benodigdheden: kom, deegroller, koekenpan met dikke bodem

Aan de slag!

  1. Meng in een kom het bakmeel met de yoghurt en het zout. Is het deeg te droog en korrelig, voeg dan nog wat yoghurt toe. Is het te nat, voeg dan nog wat bakmeel toe.
  2. Bestuif een schoon werkvlak met wat meel en kneed hierop het deeg ca. 10 minuten tot het soepel en glad is.
  3. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en maak er balletjes van. Rol elk balletje uit tot een platte, ronde lap.
  4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak hierin zonder olie een broodje tot er luchtbellen ontstaan. Dit gaat vrij snel. Keer om en bak de andere kant nog even. Herhaal met de rest van de broodjes.
  5. Optioneel: meng voor een echt Midden-Oosterse twist wat olijfolie met za’atar (een kruiden- en specerijenmix) en bestrijk één kant van een broodje daarmee. Bak die kant dan nog even heel kort.

Advertentie
 

4 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*