Indiase curry met bloemkool en paneer

Indiase curry met bloemkool en paneer

Eén keer heb ik eens een Indiase curry gemaakt met linzen, maar nu wilde ik eens een keer een curry met bloemkool. Alleen ben ik totaal niet thuis in de Indiase keuken maar ik wilde ook geen kant-en-klare currypasta gebruiken omdat ik niet van de pakjes en zakjes ben. Dus ging ik online op zoek en kwam verschillende recepten tegen. De curry die mij het meest aansprak komt van de hippe vegetariër (overigens ook de initiatiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees). Dit recept met bloemkool en paneer leek mij heel authentiek dus daarmee ging ik aan de slag zonder er iets aan te veranderen. Behalve dan de kokosolie. Daarvoor heb ik gewoon zonnebloemolie gebruikt want kokosolie is nogal discutabel (moet je maar eens op googelen).

Paneer is trouwens een Indiase kaas die net als halloumi niet smelt en gebakken kan worden. Tot voor kort was dit in ons land moeilijk te vinden maar inmiddels heeft Apetina het hier op de markt gebracht en is het in de meeste supermarkten te vinden. Ik kreeg het ooit eens gratis bij bezorging van boodschappen maar wist toen nog niet zo goed wat ermee te doen. Ik heb het destijds uiteindelijk maar gebakken en door een salade verwerkt. Persoonlijk vind ik het nergens naar smaken en het is een beetje rubberachtig, net als tofu. Veel Indiërs zijn vegetarisch dus ik denk dat paneer veel wordt gebruikt voor de eiwitten, als vleesvervanger.

Snelle curry? Nee!

De aangegeven totale bereidingstijd van 30 minuten bij het oorspronkelijke recept lukte mij echt niet. Ik ben toch behoorlijk snel in snijwerk en dergelijke maar met de voorbereidingen alleen al kwam ik op een half uur uit. En houd er rekening mee dat je ook nog rijst moet koken en eventueel naan in de oven moet bakken. Al met al kostte deze curry mij meer dan een uur. En nog goed om te weten: Indiase curry is mild van smaak (deze heeft wel een klein beetje spice) in tegenstelling tot Thaise curry. Dus wie niet van pittige Thaise curry houdt, kan dit wel gerust eten.

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 3 vastkokende aardappels
  • 1 pakje Apetina paneer
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 grote ui
  • 2 grote tomaten
  • 20 gram ongezouten cashewnoten
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • ½ tl garam masala
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl kurkuma (koenjit)
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • 1 rode peper
  • Verse koriander
  • Zonnebloemolie
  • Zout
  • Materialen: 2 kookpannen, fijne rasp, keukenmachine of blender, kommetjes, hapjespan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil de aardappels en snijd in blokjes van 2×2 cm. Kook beiden in aparte pannen met wat zout beetgaar. Giet af en laat uitdampen.
  2. Ga ondertussen verder. Laat de cashewnoten weken in warm water. Snijd de ui en de tomaten grof. Schil en rasp de gember. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de peper en snijd fijn. Snijd koriander fijn tot je 2 eetlepels hebt. Snijd de paneer in blokjes van 2×2 cm. Meng in een kommetje cayennepeper, kurkuma, gemalen koriander en garam masala.
  3. Maal de ui tot puree en zet opzij in een kommetje. Giet de cashewnoten af en maal samen met de tomaten tot een pasta en zet opzij in een kommetje. Meng in een ander kommetje de gemberrasp met de knoflook uit de pers.
  4. Verhit voor de curry in een hapjespan op laag vuur 3 lepels olie. Voeg de uienpuree toe en roerbak tot het bruin kleurt. Doe het gember-knoflookmengsel erbij en bak al roerend mee. Zodra de sterke geur afneemt, roer je de tomatenpasta erdoor. Wanneer het mengsel olie afgeeft en gaat glanzen voeg je het specerijenmengsel, rode peper, koriander en 400 ml water toe. Laat het geheel op laag vuur indikken een roer tussendoor.
  5. Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes paneer goudbruin.
  6. Is de curry voldoende ingedikt, voeg dan de bloemkool, aardappel, paneer en kokosmelk toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Garneer de curry met korianderblad en serveer met rijst en eventueel naan.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*