Indiase naan met knoflook en koriander

Indiase naan met knoflook en koriander

Omdat ik een Indiase curry ging maken, wilde ik daar ook naan bij. Lekker om in de saus te dopen. En dan naan met knoflook en koriander, die vind ik het lekkerst. Hou je niet van koriander, dan laat je het gewoon weg. Je kunt naan gewoon in de supermarkt kopen om even af te bakken in de oven maar ik vind het gewoon leuk om zelf brood te bakken. Nou heb ik het al eens een keer eerder gemaakt, maar toen was het nog niet helemaal naar mijn zin. Dus ben ik op zoek gegaan naar een beter recept. Ik kwam uit bij een recept van Rutger Bakt en aangezien hij een pro is, moest dit wel goed zijn.

Wat is naan?

Naan is gewoon plat brood gemaakt van tarwemeel. Hier wordt het veelal naanbrood genoemd maar dat is dubbelop want naan betekent gewoon brood. Traditioneel wordt naan gebakken tegen de wanden van een tandoor (kleioven) maar dat hebben wij Nederlanders nou niet bepaald in huis. Rutger bakt de naan in de oven maar het kan ook in de pan, zoals ik flatbread bak. Het lijk op elkaar maar mijn flatbread is zonder gist en naan is met. Ik wilde nu kijken wat het lekkerste resultaat geeft, dus heb ik een deel in de pan en een deel in de oven gebakken. Uit de pan vond ik het beste resultaat, die zien eruit als platte naan. Die uit de oven werden dikker dan ze horen te zijn. Het verschil komt denk ik omdat ik die in de pan wat platter kon uitspreiden terwijl de vier in de oven wat kleiner, en dus dikker, waren omdat ze naast elkaar op de bakplaat moesten passen. Naan eet je trouwens warm. Bak ze gerust eerder op de dag maar maak ze dan wel weer even warm vlak voor het serveren.

Ingrediënten

 • 500 gr bloem + extra
 • 7 gr (1 zakje) droge gist
 • 2 tl suiker
 • 10 gr zout
 • 175 gr volle yoghurt, op kamertemperatuur
 • 175 ml lauwwarm water
 • 50 gr gesmolten ghee of boter
 • 100 gr gesmolten boter
 • 5 teentjes knoflook
 • Paar takjes verse koriander
 • Materialen: kom, vershoudfolie of theedoek, deegroller, bakpapier

Aan de slag!

 1. Doe de gist met de suiker in het warme water en roer door. Laat staan tot het een schuimlaagje krijgt.
 2. Meng in een kom bloem, zout, yoghurt, 50 gr ghee of boter en het water en kneed tot een samenhangend geheel. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed 10 minuten tot het deeg soepel en elastisch is. Het deeg is een beetje plakkerig, dat hoort. Is het echt onhandelbaar, voeg dan nog wat bloem toe. Doe het deeg terug in de kom en laat afgedekt met vershoudfolie of een vochtige theedoek een uur rijzen.
 3. Verwarm de oven voor op 250 graden met de bakplaat erin.
 4. Neem het deeg uit de kom en kneed nog even door. Verdeel in 8 stukken en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot ovale lappen van ca. een halve cm dik.
 5. Hak de knoflook en koriander heel fijn en meng door de rest van de gesmolten boter en bestrijk elke naan daarmee. Leg ze op een vel bakpapier. Afhankelijk van de grootte van de oven moet je de naam mogelijk in twee batches bakken.
 6. Schuif het bakpapier met de naan op de hete bakplaat en bak ze in 6 tot 9 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze direct na het bakken nogmaals met wat knoflookboter.
 7. In de pan bakje ze één voor één aan beide kanten tot er luchtbellen ontstaan en ze goudbruin en gaar zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*