Ingelegde ansjovis

Ingelegde ansjovis

Ansjovis kennen de meeste mensen vooral als gezouten filets uit een blikje of potje, maar verse is ook echt enorm smaakvol! Gebakken, gegrild of gefrituurd, of zoals deze Spaanse tapa, ingelegd. Helaas is verse ansjovis niet heel makkelijk te vinden. Je zal er sowieso voor naar een goede viswinkel moeten gaan. In Nederland worden de visjes vanaf eind april tot eind juni gevangen, voornamelijk op de Oosterschelde. In andere maanden worden ze geïmporteerd uit bijvoorbeeld Italië en Argentinië.

Als je deze boquerones en vinagre (letterlijk: ansjovis in azijn) wilt maken als onderdeel van een avondje tapas, bedenk dan wel dat ze minstens een nacht moeten marineren in de azijn. Het liefst zelfs 24 uur. De volgende dag moeten ze ook nog 1 tot 2 uur in de olie trekken.

Ingrediënten

 • 500 gr verse ansjovis
 • 125 ml sherryazijn
 • 6 flinke tenen knoflook, grof gehakt
 • 2 el peterselie, fijngehakt
 • 250 ml extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zout en peper
 • Materialen: schaal, vershoudfolie, tapasschaaltje

Aan de slag!

 1. Verwijder de kop van de visjes, snijd de buik open en schraap met een mesje de ingewanden eruit. Spoel ze af en dep ze goed droog. Verwijder het staartje, klap open en verwijder de ruggengraat. Halveer de vis in twee filetjes.
 2. Leg de filets naast elkaar in een schaal en giet de azijn erover. Voeg zoveel water toe tot de visjes net onder water staan. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat een nacht tot 24 uur marineren in de koelkast.
 3. Neem de volgende dag de visjes uit de azijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak de schaal schoon en doe ze er weer in terug.
 4. Maal er wat peper en zout over, voeg de peterselie en knoflook toe en giet de olijfolie erover. Laat nu nog 1 à 2 uur trekken. Doe de visjes met de olie, knoflook en peterselie vlak voor serveren over een in leuk tapasschaaltje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*