Laatst had ik een onaangebroken bak kastanjechampignons in de koelkast. Ze waren ergens voor bedoeld, maar bleken toch teveel. En ik kon ze in mijn maaltijd weekplanning ook niet ergens anders voor gebruiken. Bewaren tot de volgende week was echter ook geen optie, ze zouden het niet hebben overleefd 😉 Maar ja, ik gooi niets weg als het nog eetbaar is! Dus besloot ik om de champignons in te maken.
Ingelegde champignons is waarschijnlijk niet iets waar je direct aan denkt als je champignons over hebt. Want waarschijnlijk heb je ook wel eens ergens gelezen dat champignons en vocht geen fijne combi is; je mag ze immers niet schoonmaken met water omdat ze dan teveel vocht opzuigen. Voor inmaken is dit echter geen probleem. In plaats van kastanjechampignons kun je natuurlijk ook witte champignons gebruiken, maar ook een mix van verschillende paddenstoelen.
Zo heb je altijd smaakvolle champignons in huis voor in bijvoorbeeld een pastasaus. Ook zijn ze heel lekker als onderdeel van antipasti of als borrelhapje!
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 250 gr champignons
- 1 sjalotje
- ½ tl peperkorrels
- 1 tl gedroogde dragon
- 2½ tl gemberpoeder (djahé)
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl zout
- 3 tl suiker
- 3 à 4 laurierblaadjes
- 125 ml witte azijn
- 275 ml water
- Olijfolie
- Schepje soda
- Materialen: middelgrote kookpan, afsluitbare bak, zeef, ruime kookpan, weckpot 500 ml, tang
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Veeg de champignons met keukenpapier schoon en verwijder de stelen. Grote champignons snijd je in dikke plakjes. Kleine in kwarten en minichampignons laat je heel. Pel de sjalot en snijd in hele ringen.
- Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook en laat even zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Voeg de peperkorrels, dragon, gemberpoeder, tijm, mosterdzaad en zout toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de champignons en sjalot toe, breng weer aan de kook en laat 2 minuten op iets hoger vuur goed doorkoken. Het vocht lijkt in eerste instantie te weinig, maar de champignons slinken snel. Neem de pan van het vuur en laat het geheel zonder deksel helemaal afkoelen. Doe daarna over in een goed afsluitbare bak en laat een nacht (12 uur) in de koelkast marineren.
- Volgende dag. Giet de champignons af in een zeef en laat goed uitlekken. Niet afspoelen!
- Doe de weckpot met deksel en de rubberen ring in een ruime pan en overgiet met kokend water tot de pot goed onder water staat. Voeg een schep soda toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Neem de pot met een tang uit het water en spoel af onder heet water. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Spoel de ring ook af en leg tot gebruik in een bakje heet water. Veeg de pot en de ring goed droog met keukenpapier.
- Vul de pot voorzichtig met het champignonmengsel. Veeg de opening voor de zekerheid nog even schoon met keukenpapier. Leg de laurierblaadjes erbovenop en vul de pot af met olijfolie. Leg de ring erop en sluit de pot af. Bewaar op een koele, donkere plek.
[/directions]
Geef een reactie