Inmaken, wecken en bewaren

Inmaken, wecken en bewaren

Steriliseren
Om voedsel voor langere tijd te kunnen bewaren, is het als eerste het belangrijkst dat de potten of flessen goed gesteriliseerd zijn. Slechts een paar bacteriën kunnen de inhoud al doen bederven. Steriliseren is heel eenvoudig. Breng een grote pan met water en een schep soda aan de kook en kook daarin de potten/flessen met alle toebehoren, dus ook deksels, klemmen, rubberen ringen en de vultrechter, voor minstens 10 minuten. Neem de attributen met een tang uit het water en spoel onder de hete kraan de sodaresten eraf. Laat alles drogen op een brandschone theedoek, potten en flessen ondersteboven. Steriliseer potten en flessen pas vlak voor je ze nodig hebt om er zeker van te zijn dat ze bacterievrij zijn.

Bewaren van hete gerechten
Bewaren van gerechten die zo heet uit de pan komen, zoals jam of passata, is eenvoudig. Vul gesteriliseerde potten of flessen middels een vultrechter met brede opening tot ca. 1,5 cm onder de rand met de hete vloeistof, sluit ze af en laat ze ondersteboven volledig afkoelen. Bij voorkeur zo langzaam mogelijk met een handdoek eromheen gewikkeld. Door het ondersteboven afkoelen trekt het restje lucht in de pot vacuüm en is de inhoud langere tijd houdbaar.

Wecken
Wecken doe je wanneer je bijvoorbeeld (geblancheerde) producten voor langere tijd wilt bewaren. Vul gesteriliseerde (weck)potten met het product (het is belangrijk dat de randen van de potten schoon blijven) en zet ze op een rekje of een schone theedoek in een grote pan. De potten mogen niet te dicht naast elkaar staan, want dat vergroot het gevaar op knappen of barsten. Vul de pan met schoon lauw water tot 2 cm onder het deksel van de hoogste pot. Breng het water aan de kook en laat minstens 20 minuten koken. Laat de potten op een tochtvrij plek op een schone doek afkoelen. Na het afkoelen kun je controleren of de pot goed gesloten is door op het deksel te tikken. Een dof/hol geluid betekent dat de weckpot goed vacuüm gesloten is. Als je weckpotten met losse deksels en klemmetjes gebruikt, dan moet je na het wecken de klemmetjes eraf kunnen halen zonder dat je een sissend geluid hoort. De rubberen ring en het deksel blijven dan gewoon stevig op hun plaats. Is dit niet het geval, dan is het wecken niet gelukt.

Vertrouw bij openen van potten op je gehoor en neus. Als het deksel er zowat vanaf springt of de geur is niet prettig, neem dan geen risico en gooi de inhoud weg.

Deze uitleg is beknopt. Als je echt fanatiek wilt inmaken, zoek dan op internet naar uitgebreide uitleg. Een goede site is www.weckenonline.eu. Hier vind je enorm veel nuttige informatie en ook recepten.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*