Is het nou friet, frites of patat? En frituren of liever bakken?

Is het nou friet, frites of patat? En frituren of liever bakken?

Oké, friet en frites klinkt hetzelfde maar waarom hebben we met patat erbij eigenlijk drie woorden voor deze gefrituurde aardappelreepjes? En hoe noem jij ze? En hoe maak jij ze? Frituren, op de bakplaat in de oven of in de airfryer?

Friet, frites of patat

De basis ligt bij het Belgisch-Franse patates frites, wat gefrituurde aardappels betekent. Dus zo weet je gelijk waar de woorden patat en friet vandaan komen. Zie je ergens frites op de kaart staan, dan is dat gewoon ‘sjiek’ bedoeld. Maar ben je in Vlaams België en je ziet of hoort ‘patatten’, denk dan niet dat je friet krijgt. De Vlamingen bedoelen hier namelijk weer aardappels mee. Onze patat is daar friet en in het Franstalige Wallonië dus gewoon patates frites. En in Frankrijk is het weer pommes frites want aardappel is in het officiële Frans pomme.

Kamp friet of kamp patat

Maar dan hier… Je hebt ‘kamp friet’ en ‘kamp patat’. Over het algemeen wordt het onder de grote rivieren friet genoemd en in de rest van Nederland patat. Al is dit geen harde scheidslijn en zijn er altijd uitzonderingen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld beide woorden gewoon door elkaar. De ene keer noem ik het patat, de andere keer weer friet of frites. Bovendien zijn er in het zuiden van ons land ook taalgebieden waar, net als bij de Vlamingen, patat een aardappel is en dus niet friet. Lekker verwarrend hè!? Meer leuks over patat en friet, zoals de taalkundige benadering, lees je hier.

Frituren

Al heb ik een frituurpan, toch gebruik ik die vrijwel nooit. Als ik iets frituur, of dat nou friet of iets anders is, dan doe ik dat altijd op het gas in een braadpan met dikke bodem om een paar redenen. Ten eerste omdat ik dan steeds schone olie kan gebruiken (frituurvet komt er bij mij sowieso niet in). Dat vind ik smakelijker dan muffe olie wat al een tijdje in de frituurpan zit na meerdere keren gebruik. Bovendien moet in een frituurpan een minimale hoeveelheid, al snel twee tot vier liter. Dan wordt het een prijzig grapje om steeds weer de olie te verschonen. En zo kom ik op mijn tweede reden. Ik ben alleen en heb dus nooit grote hoeveelheden voedsel. Een half litertje, hooguit, in een pan is dan al voldoende. Een derde reden is dat ik liever geen smaakoverdracht heb. Als ik bijvoorbeeld vis, gepaneerd of in beslag, heb gefrituurd, dan vind ik het niet echt lekker om daarna iets anders in die olie te frituren.

Dat betekent overigens niet dat ik olie aan het verspillen ben. Als ik bijvoorbeeld patat frituur, dan gebruik ik eerst de hele fles van een liter en ik bewaar de lege fles. Als de olie eenmaal is afgekoeld, dan giet ik het door een koffiefilter in een trechter terug in de fles en gaat er een sticker ‘friet’ op. Frituur ik bijvoorbeeld vis, dan doe ik hetzelfde. En zo gebruik ik de olie voor hetzelfde doel dan nog maximaal twee keer (tenzij het al muf ruikt). Olie die je dan niet meer gebruik, giet je weer terug in de fles en kan dan zo veilig zonder lekken bij het afval.

Bakken

Bakken in de oven of airfryer is uiteraard minder vet maar het duurt ook langer. Voor friet gebruik ik de airfryer nooit. Voorop gesteld dat ik friet altijd zelf maak en niet in de supermarkt koop. Als ik ze al wil bakken, dan liever goed los van elkaar uitgespreid op de bakplaat in de oven. Ik persoonlijk vind zelfgesneden friet, wat overlappend in het mandje ligt, geen succes in de airfryer. Niet dat het mislukt, maar ik vind het eindresultaat gewoon minder fijn. Weet ook dat als je een zak airfryer- of ovenfriet koopt, de patatjes ook in de fabriek al voorgefrituurd zijn. Dat geldt ook voor de ‘verse’ voorgesneden friet bij de groenten uit het koelschap. Voor friet betekent het dus gewoon dat (voor)frituren een must is. Als ik friet in de oven bak, dan frituur ik ze overigens niet voor maar doe ze wel voorkoken. Dat maakt echt een verschil! Zo hoef je ze minder lang te bakken en worden ze niet door en door hard maar crispy van buiten en zacht van binnen, zoals friet hoort te zijn.

Tot slot nog iets over diepvries airfryer- en ovenfriet. Laat je niet bedotten door ‘airfryer’ op de verpakking. Het is gewoon hetzelfde als ovenfriet maar je betaalt er doorgaans wel meer voor! Een zak, al dan niet huismerk (goedkoop) of A-merk, ovenfriet kan dus ook gewoon in de airfryer. De Keuringsdienst van Waarde heeft daar een item over gemaakt.

Frietrecepten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*