
Italiaanse antipasti lunch salade (Keto)
Je zou bijna denken dat dit een borrelplankje is maar deze Italiaanse antipasti salade was een zondagse lunch voor mijn lief en mij (we hadden allebei zo’n bord). Weinig werk, binnen 10 minuten ben je klaar, en toch een bord vol lekkers! En het is gelijk ook een koolhydraatarme en Keto friendly lunch die je eventueel ook nog eens gemakkelijk in een bakje mee kan nemen naar je werk.
Antipasti
Antipasti (antipasto in enkelvoud) betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’. Het zijn Italiaanse aperitiefhapjes die traditioneel voor de hoofdmaaltijd worden geserveerd. Dat kan variëren van wat amandelen, olijven, kaas of ham of salami tot heel uitgebreide schotels met een keur aan lekkernijen als compleet voorgerecht. Zo is de bekende en klassieke insalata caprese van buffelmozzarella, tomaat en verse basilicum ook vaak een antipasto. Maar ook panzanella, een restjessalade met brood, kun je als een antipasto serveren. Typische ingrediënten van een traditionele antipasti schotel zijn onder meer vleeswaren, olijven, peperoncini, champignons, ansjovis, artisjokharten, verschillende kazen (zoals provolone of mozzarella), gepekeld vlees en groenten in olie of azijn.
Ingrediënten
- 150 gr mini mozzarella
- 100 gr prosciutto crudo of Parmaham
- 100 gr salami
- Stukje Parmezaanse kaas of Pecorino
- Bakje cherrytomaatjes
- Groene olijven
- Rucola (melange)
- 4 el extra vergine olijfolie
- 2 tl citroensap
- 1 tl gedroogde oregano
- Versgemalen zwarte peper
Aan de slag!
- Snijd Parmezaan of Pecorino in brokjes.
- Klop in een kommetje de olijfolie met citroensap en oregano.
- Schik alle ingrediënten over 2 borden, besprenkel met de olie en maal er wat peper over.