Italiaanse antipasti maaltijdsalade met burrata

Italiaanse antipasti maaltijdsalade met burrata

Nu het weer lente is en kou, sneeuw en hagel echt achter ons ligt, heb ik steeds vaker weer zin in een maaltijdsalade. Sowieso maakt de zwaardere kost weer meer plaats voor wat lichtere gerechten. Vandaag maakte ik een Italiaanse antipasti maaltijdsalade met romaine sla, artisjok, cherry en zongedroogde tomaatjes, olijven, salami, prosciutto en nu eens niet de voor de hand liggende mozzarella maar burrata. Burrata is aan de buitenkant mozzarella maar binnenin heel romig. Als je het opensnijdt (op kamertemperatuur), vloeit het binnenste er een beetje uit. Zo lekker! Meer over burrata lees je hier.

Antipasti

Antipasti (antipasto in enkelvoud) betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’. Het zijn Italiaanse aperitiefhapjes die traditioneel voor de hoofdmaaltijd worden geserveerd. Dat kan variëren van wat amandelen, olijven, kaas of ham of salami tot heel uitgebreide schotels met een keur aan lekkernijen als compleet voorgerecht. Zo is de bekende en klassieke insalata caprese van buffelmozzarella, tomaat en verse basilicum ook vaak een antipasto. Maar ook panzanella, een restjessalade met brood, kun je als een antipasto serveren.

Ingrediënten

  • 2 kropjes baby romaine sla
  • 1 blik artisjokharten
  • 2 burrata, op kamertemperatuur
  • Cherrytomaatjes
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Handje olijven (soort naar wens)
  • 100 gr salami
  • 100 gr prosciutto
  • Optioneel: stukje Pecorino of Parmezaanse kaas
  • Voor de dressing:
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl chilivlokken
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, maatbeker

Aan de slag!

  1. Laat de artisjokharten uitlekken in een zeef of vergiet en de zongedroogde tomaatjes op keukenpapier.
  2. Klop in een maatbeker de dressing. Meng eerst balsamico, mosterd, oregano en chilivlokken en klop dan scheutje voor scheutje de olie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
  3. Scheur de sla wat fijner en verdeel over 2 borden.
  4. Snijd de artisjokharten en cherrytomaatjes in kwarten, salami, prosciutto en zongedroogde tomaatjes in stukjes en de olijven in ringetjes (halveren mag ook).
  5. Verdeel dit alles over de borden, leg een burrata in het midden en schenk een hoeveelheid dressing (indien nodig weer even doorkloppen) naar wens erover. Garneer eventueel met nog wat geschaafde Pecorino of Parmezaanse kaas.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*