Italiaanse kipgehaktballetjes met salade (Keto)

Italiaanse kipgehaktballetjes met salade (Keto)

Ik ben zo blij dat we weer in de warmere tijd van het jaar zijn! Want dat betekent voor mij weer maaltijdsalades! Zoals deze salade met Italiaanse kipgehaktballetjes en tomaat-basilicumdressing. Natuurlijk kan een maaltijdsalade in elk seizoen maar in de koudere maanden gaan we toch meer voor stevige kost zoals stamppot en stoofgerechten. Tenminste, ik wel. Maar zodra de zon zich weer vaker laat zien, is stevige kost voor mij over en kies ik weer vaker voor een salade. Energie haal ik dan meer uit de zon! 😎

Kipgehaktballetjes

Als ik kipgehakt nodig heb, dan maak ik dat altijd zelf van kipdijfilet. Met name omdat kipgehakt in mijn vaste super bomvol toevoegingen zit. Niet alleen met E-nummers maar ook azijn, zout, kruiden en specerijen. Ik bepaal liever zelf wat ik door het gehakt doe! Kipdijfilet gebruik ik dan het liefst omdat dat nog wat vet bevat en de kipgehaktballetjes daardoor wat sappiger zijn dan wanneer je kipfilet gebruikt.

Ik heb overigens een vleesmolen/worstmaker voor op mijn Kenwood k-Mix maar die gebruik ik eigenlijk nooit want lastig schoon te maken en het mag niet in de vaatwasser. Ik hak de kip dus gewoon met de hand heel fijn. Vind ik ook niet erg want ik vind voedsel snijden heel rustgevend. Heb je geen vleesmolen of geen zin om zelf te snijden, dan kan het ook in een foodprocessor. Maar gebruik alleen de pulse-stand want het is niet de bedoeling dat je kippenpuree maakt 😉

Ingrediënten

 • Voor de gehaktballetjes:
 • 300 gr kipgehakt
 • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra
 • 20 gr knabbelspek
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tl Italiaanse kruiden
 • 1 ei
 • 15 gr boter
 • 1 el neutrale olie
 • Versgemalen zwarte peper
 • Voor de salade:
 • ¼ komkommer
 • 2 stengels bleekselderij
 • ½ venkel
 • 1 rode ui
 • ½ bakje cherrytomaatjes
 • Sla naar smaak
 • Voor de dressing:
 • 50 gr Turkse of Griekse yoghurt
 • 50 gr mayonaise
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • 1 el tomatenpuree
 • Paar blaadjes basilicum
 • ½ el citroensap
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: 3 kommen, koekenpan, keukenmachine

Aan de slag!

 1. Begin met de dressing zodat dat even kan trekken. Hak of maal de zongedroogde tomaatjes. Niet tot puree maar ook niet te grof. Snijd de basilicum heel fijn. Meng dit in een kom met de yoghurt, mayonaise, tomatenpuree, citroensap en extra vergine olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
 2. Maal het knabbelspek fijn in een keukenmachine. Kneed het gehakt met het ei, knabbelspek, Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en knoflook uit de pers en breng op smaak met peper. Draai er  12 tot 16 gehaktballetjes van.
 3. Verhit de boter en de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
 4. Snijd ondertussen de ui e bleekselderij in dunne halve ringen, de komkommer in halve plakjes en de tomaatjes in kwarten. Schaaf de venkel heel fijn. Meng alles in een kom door elkaar en verdeel de salade over kommen of borden.
 5. Verdeel de gehaktballetjes over de salade, schaaf of rasp er nog wat Parmezaan over en serveer de dressing er apart bij.

Meer keto salades:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*