Izgara köfte (Turkse gehaktballetjes)

Izgara köfte (Turkse gehaktballetjes)

Köfte (of kofta, kefte, kūfta) is een verzamelnaam voor vleesballetjes die veel worden gegeten in Turkije, het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. In elk land of elke streek hebben ze hun eigen varianten. Deze izgara köfte is een Turkse variant en betekent niets meer dan gegrilde gehaktballetjes. En eigenlijk zijn het niet eens balletjes, want ze zijn plat.

Turkse köfte in een pita of als mezze

Ik maak deze köfte vaak om in een pita te eten maar ook als onderdeel van een mezzeschotel. Al is het eigenlijk geen mezze want het wordt gewoon als vleesgerecht gegeten, al dan niet als streetfood op Turks brood. Maar als ik een mezzeschotel maak, doe ik het er wel altijd bij want anders is de schotel compleet vegetarisch en ik wil toch wel altijd een beetje afwisseling. Dor het gebruik van een zeer aromatische kruiden en specerijenmix, staan deze Turkse gehaktballetjes bol van smaak!

Ingrediënten

  • 500 gr lamsgehakt (of rundergehakt)
  • 2 sjalotjes, heel fijn gesnipperd
  • 5 à 6 tl köfte kruiden en specerijenmix (recept)
  • Materialen: kom, grillpan of contactgrill

Aan de slag!

  1. Doe het gehakt in een kom met de andere ingrediënten en kneed alles heel goed door. Proef en voeg eventueel nog wat van de kruidenmix toe.
  2. Maak van het mengsel ca. 16 gelijke balletjes en druk ze plat.
  3. Verhit een grillpan of contactgrill en gril de köfte om en om in ca. 10 minuten bruin en gaar met mooie grillstrepen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*