Jalapeño burger – voor wie van pit houdt!

Jalapeño burger – voor wie van pit houdt!

Ik was een paar weken geleden op een verjaardag en kreeg daar een jalapeño burger van de barbecue. Ik hou wel van een beetje pit en vroeg me af waarom ik dit niet zelf al eens had bedacht! Sowieso heb ik eigenlijk altijd wel een potje jalapeño ringetjes in de koelkast staan dus besloot ik om het zelf ook op het menu te zetten!

Qua het kruiden van het gehakt heb ik er mijn eigen draai aan gegeven maar wat ik wel leuk vond is wat de gastheer ermee had gedaan. Hij had namelijk de burgers in tweeën verdeeld en jalapeño ringetjes en de cheddar op een helft gelegd, dan de tweede helft er weer op en weer dichtgevormd rondom. Tijdens het grillen smelt de kaas dan tussen de twee lagen gehakt. Dat heb ik nu overigens niet gedaan maar dat is puur omdat ik de kaas zichtbaar wilde houden voor de foto. En de jalapeños heb ik gewoon fijnsneden en door het gehakt gemengd. Ook miste ik saus op de jalapeño burger. Hier kun je doen wat je zelf lekker vindt. Ik ben zelf een liefhebber van hamburgersaus, die komt in de buurt van de saus op een Big Mac.

Jalapeño burger

Verse jalapeños zijn niet in elke supermarkt verkrijgbaar maar de AH verkoopt ze doorgaans wel. Wat je wel in elke supermarkt vindt zijn de potjes met ingelegde jalapeños. Deze zijn doorgaans ook niet zo scherp als een verse. De hoeveelheid gehakt, 480 gram, lijkt misschien een vreemde hoeveelheid maar dit is gebaseerd op een quarter pounder, die tegenwoordig ca. 120 gram wegen (was voorheen 113). Maar je mag natuurlijk ook gewoon 500 gram gebruiken, die 5 gram per jalapeño burger meer maakt ook niet uit. Gebruik overigens gewone rundergehakt en niet magere. Vet geeft smaak en is ook nodig voor het grillen, anders worden de burgers zo droog.

Ingrediënten

 • 4 hamburgerbroodjes
 • 480 – 500 gr rundergehakt
 • 1 verse jalapeño of een potje
 • 4 plakjes cheddar smeltkaas
 • 1 grote tomaat
 • 1 kleine rode ui
 • Uienpoeder
 • Knoflookpoeder
 • Gerookt paprikapoeder
 • 2 bladeren ijsbergsla
 • Saus naar wens
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kom, grillpan of barbecue, optioneel: hamburgerpers

Aan de slag!

 1. Als je een verse jalapeño gebruikt, hak deze dan fijn naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten. Ook die uit een kun potje fijnhakken, ca. 2 à 3 eetlepels. Of snijd de verse in ringen en laat die uit een potje heel als je de vulmethode gebruikt zoals bovenaan beschreven. Ik ga hier verder voor het fijnhakken en de mengmethode.
 2. Snijd de tomaat in schijfjes, de ui in ringen en de ijsbergsla in reepjes.
 3. Meng de gehakte jalapeños door het gehakt met naar eigen smaak knoflookpoeder, uienpoeder, gerookt paprikapoeder en zout (wees niet te zuinig met zout) en peper. Weeg hiervan 4 gelijke porties af van 120 of 125 gram (zie ook boven) en vorm hier burgers van. Bij voorkeur met een hamburgerpers.
 4. Verhit een grillpan (barbecue kan natuurlijk ook). Snijd de broodjes open en leg ze op de snijkanten even in de pan. Grill vervolgens de jalapeño burgers 3 (medium rare) tot 5 (rare) minuten per kant. Leg de laatste minuut een plakje cheddar op de burger.
 5. Doe saus op de onderste helften van de broodjes en beleg met sla, tomaat en ui en leg er een burger op.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*