
Jambalaya met kip, worstjes, ham en garnalen
♫ Jambalaya, crawfish pie and filé gumbo ♫ De eerste zin van het refrein uit het nummer Jambalaya van The Carpenters. Jambalaya is een Cajungerecht met kip, worstjes, ham en garnalen wat ik zo nu en dan maak, vooral als er iemand bij mij komt eten want het is echt een grote pan vol! Iedereen die het bij mij heeft gegeten, vindt het heerlijk. En altijd als ik het maak, zing ik keihard het refrein van Jambalaya. Het zorg voor instant vrolijkheid! 😀
Jambalaya
Zoals gezegd is jambalaya een Cajungerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Het is van oorsprong een afgeleide van Spaanse paella uit een vroegere tijd toen Spanjaarden het gebied beheersten. Het belangrijkste verschil is dat saffraan werd vervangen door tomaat omdat saffraan destijds niet makkelijk verkrijgbaar was in de VS. Jambalaya bevat vrijwel altijd kip, gerookte worst en garnalen en vaak ook ham. Gerookte worst is meestal chorizo maar dan wel de verse en niet de harde gedroogde. Omdat verse chorizo niet overal verkrijgbaar is (bij mij in de buurt is het nergens te vinden) gebruik ik meestal smokey chipolata worstjes. Maar ik heb ook wel eens gewoon de gedroogde chorizo in plakjes gesneden gebruikt als ik geen gerookte chipolata kon vinden en dat smaakt ook echt prima in dit gerecht. In jambalaya horen ook echt garnalen maar ik bak ze altijd los van de rest omdat niet iedereen garnalen lust en dan serveer ik ze los erop voor wie het wel lust.
Ingrediënten
- 500 gr kip, gewone filet of kipdijfilet
- 250 gr hamblokjes
- 250 gr chipolata worstjes (of chorizo)
- 600 gr rijst
- 3 bosuitjes
- 1 rode puntpaprika
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 1,5 liter kippenbouillon
- ½ tl cayennepeper
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- ½ el cajunkruiden
- Milde olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Optioneel: 4 rauwe grote garnalen per persoon, gepeld maar met staart + 1 teentje gehakte knoflook
- Materialen: grote wok of paellapan
Aan de slag!
- Snijd de kip in blokjes en de worstjes in stukjes. Snijd de bosuitjes met het groen in ringetjes en de bleekselderij in piepkleine blokjes. Hak de knoflook fijn. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Verhit een scheut olie in de wok en bak hierin op hoog vuur de kip tot al het vocht is verdampt en de kip lichtbruin kleurt. Voeg de worstjes toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg vervolgens de ham, paprika, bleekselderij, bosui, knoflook en tomatenpuree toe en laat even meebakken.
- Doe de rijst, cayennepeper, oregano, basilicum, paprikapoeder en cajunkruiden erbij, maal er wat peper over en schep alles goed om.
- Voeg nu zoveel bouillon toe tot alles een centimeter onder staat en voeg zoveel zout toe zodat het vocht net iets te zout smaakt.
- Breng op hoog vuur aan de kook en roer steeds goed door zodat de rijst niet aanbrandt. Zodra het kookt, het vuur laag zetten en ca. 20 minuten (of zo lang als nodig is, al het vocht moet door de rijst zijn opgenomen en de rijst moet gaar zijn) zachtjes op laag vuur laten pruttelen. Schep regelmatig om om aanbranden te voorkomen. Is er bijna geen vocht meer in de pan maar de rijst nog niet gaar, dan wat extra bouillon toevoegen. Proef tussendoor of je misschien nog wat extra paprikapoeder, oregano en/of cayennepeper wilt toevoegen.
- Gebruik je ook garnalen, bak deze dan in wat olie met knoflook tot ze roze kleuren.
- Zet het vuur uit en laat de jambalaya nog 5 minuten staan alvorens te serveren.