Kaas en wijn combineren

Kaas en wijn combineren

Generaliseren over welke wijn bij welke kaas moet worden geserveerd kan gevaarlijk zijn. Slechte combinaties van kaas en wijn zijn zeldzaam. Sommige wijnkeuzes zijn beter dan andere, en sommige combinaties zijn echt geweldig. Dit zijn een aantal richtlijnen om de combinatie wijn en kaas makkelijker te maken.

Laten we beginnen met kaas. In termen van textuur vallen alle kazen in één van deze drie categorieën: hard, semi-zacht en romig. Binnen deze categorieën, kunnen kazen weer worden onderverdeeld in een spectrum van smaken en aroma’s, variërend van mild tot pittig en van flauw tot zoutig. Ze kunnen zoet, pikant, aards en gedurfd zijn, net als wijn. Zoals gezegd zijn er haast geen slechte combinaties tussen kaas en wijn, maar toch gaan niet alle wijnen lekker samen met alle kazen. Er zijn echter een aantal neutrale wijnen die het altijd goed doen.

Blauwaderkazen

Blauwe kazen zijn pittig en sterk ruikend, maar in smaak variëren ze van lichtzoet tot pikant en zoutig. Ze zijn ook niet met heel veel wijnen te combineren. Wijnen die het goed doen bij blauwe kaas zijn zoete wijnen, zoals een Sauternes, port of late oogst wijnen, met andere woorden: dessertwijnen. Een zoete port met een sterk smakende blauwe Stilton is waarschijnlijk de beste wijn en kaas combinatie. De scherpheid van een rijpe, zachte Munster is erg lekker met de lichtzoete, zeer rijke en laat geoogste Elzasser Gewurzstraminer. En als je nog nooit een blauwe kaas, zoals Roquefort, met een Sauternes hebt geproefd, dan heb je niet geleefd! De twee smaken combineren in je mond tot een derde smaak die niet uit te leggen is. Het is een soort van funky en sappig tegelijk. Verslavend!

Hoewel ik het niet aanbeveel, een blauwe kaas mag bij mij nooit ontbreken op een kaasplankje, kun je deze kaassoort natuurlijk weglaten als je een kaasplankje als dessert aan gasten wilt aanbieden. Maar alleen omdat niet iedereen gecharmeerd is van blauwe kaas. Fijne wijnen bij een gecombineerd kaasplankje waarop ook blauwe kaas wordt geserveerd, zijn wijnen met rijke, intense fruitsmaken die groot genoeg zijn om de strijd met de scherpe smaak van de kaas aan te gaan. Denk aan een stevige Zinfandel of een fruitige Cabernet. Een stevige Chateauneuf-du-Pape doet het ook fijn bij een mildere Roquefort.

Brie

Een veelvoorkomende kaas op elk kaasplankje is brie, vanwege het boterachtige, zachte en romige karakter. Het combineert prima met fruit en smaakt heerlijk op stokbrood. Een Californische Chardonnay smaakt dankzij de boterachtige textuur en hints van tropisch fruit, gouden appel en rijpe peer heel fijn bij brie. Door de intensiteit van boter tot boter af te stemmen, creëer je een hartig mondgevoel.

Champagne en mousserende wijn

Harde, zoutige kazen zoals Parmigiano Reggiano en Pecorino Romano, combineren altijd heel lekker met Champagne of andere bubbelwijnen, maar wel altijd de droge varianten. Een echte, goede Parmigiano Reggiano is vettig, zout en nootachtig en heeft een hint van ananas als de kaas echt vers is. De hints van scherpe, droge citrus, kalk en schil van groene appel die in een mooie brut aanwezig zijn, neutraliseren het zoutige van de kaas waardoor je een verfrissende, rijke en ‘schone’ smaak krijgt.

Wat niet goed gaat met champagne en bubbelwijnen is verse, zachte geitenkaas. Het effect is alsof je bier over een bolletjes ijs schenkt. Niet prettig! Bij zachte geitenkaas drink je liever jonge, lichte witte of rode wijnen.

Witte wijn

Frisse, witte wijnen zoals Sancerre, Pinot Grigio, Chablis, droge Riesling, droge Chenin Blanc, Grüner Veltliner of een crispy droge rosé combineren met nagenoeg elke kaas lekker, zacht of hard. Ze zijn hoog in zuur en een minerale helderheid die naadloos combineren en zelden een nare nasmaak achterlaten.

Rode wijn

Stilistische ‘grote’ rode wijnen zijn lastig te combineren met kaas, maar het kan wel. Oudere, zwaardere rode wijnen doen het goed met de meeste oude kazen, maar niet met blauwe-aderkazen. Een volle, rode Barolo uit de Piemonte regio in Italië, is bijvoorbeeld heel fijn met de diepe, nootachtige smaak van Parmigiano-Reggiano. Hoe intenser de smaak van de kaas, hoe intenser de smaak van de wijn. Dus heb je bijvoorbeeld een portie oude cheddar (en dan hebben we het niet over de gele plakjes fabrieks-smeltkaas wat hier vaak als cheddar wordt gegeten), voel je dan vrij om er een rijke Bordeaux, Merlot of Cabernet Sauvignon bij te drinken.

Rode wijnen die neutraal en veilig zijn voor bijna alle kazen zijn onder andere Pinot Noir, Beaujolais, Chianti en Dolcetto. Ze zijn mild in zuur en hebben een lichte tot medium body waardoor ze het vermogen hebben om goed te combineren met de meeste kaassoorten zonder dat ze overweldigend zijn of juist door de kaas ondergesneeuwd worden.

Nog steeds lastig?

Als je het echt moeilijk vindt om een juiste keuze te maken, dan is de meest eenvoudige keuze om kaas en wijn uit hetzelfde land te combineren, als het even kan ook nog uit dezelfde streek. En natuurlijk is het ook een kwestie van smaak, probeer gewoon eens wat uit en kijk wat het beste bij jouw smaak past!

Suggesties voor een kaasplankje

Om je nog verder op weg te helpen kun je in deze blog suggesties lezen voor het samenstellen van een Hollands, Frans of Italiaans kaasplankje.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*